Nuori, kaipaatko apua?

HUOLENKANTAJAT

Huolenkantajat-termi kuvaa nuoria ja nuoria aikuisia, jotka kantavat huolta psyykkisesti oireilevasta tai päihteitä käyttävästä läheisestään. Huolta herättävä läheisesi voi olla kuka tahansa sinulle tärkeä ihminen, kuten vanhempi, isovanhempi, sisarus, serkku, ystävä, seurustelukumppani tai työ- tai koulukaveri. Läheisen haasteet usein vaikuttavat myös omaan jaksamiseen. Kuulostaako tutulta? Olet juuri oikeassa paikassa. 

Tukea Pirkanmaan alueella

Huolettaako läheisesi mielenterveys? Oletko huolissasi läheisesi jaksamisesta tai omasta jaksamisesta? Ahdistaako? Onko kotona haastavaa? Koetko, että et tiedä mitä tekisit tai kenelle puhuisit?

Olen Sari Nurminen ja työskentelen täällä Pirkanmaan FinFamissa. Vastaan nuorten / nuorten aikuisten (n. 13-29v.) tukemisesta ja toiminnan järjestämisestä. Ammatiltani olen psykiatrinen sairaanhoitaja.

FinFami Pirkanmaan nuorten toiminta on suunnattu nuorille, joiden läheisellä; ystävällä, vanhemmalla, sisaruksella, isovanhemmalla tai muulla tärkeällä ihmisellä on mielenterveys tai päihdehäiriö. Pelkkä huolikin läheisen hyvinvoinnista tai omasta jaksamisesta syntyneessä tilanteessa, riittää toimintaan osallistumiseen. Toiminnalla tarkoitetaan mm. ryhmiä, vertaisiltoja, mökkiviikonloppuja ja erilaisia aktiviteetteja kuten leffaillat. Tapaan nuoria myös yksilökäynneillä. Jos sinulla on huolta tai murhetta läheisestäsi tai omasta jaksamisestasi, niin ota yhteyttä.

Älä jää yksin!

Ota yhteyttä minuun! Voit keskustella kanssani tilanteestasi, kun sinulla on huoli läheisestäsi ja omat voimavarasi ovat vähissä. Voit olla yhteydessä myös WhatsAppin kautta, chatissa tai varata ajan omaisneuvonnasta.

Lähetä Sarille viestiä WhatAppissa tai Snäpissä:
Sari / 040 544 3139 / Snapchat: sarifinfami

Sähköposti: sari.nurminen@finfamipirkanmaa.fi

 

Nuorten ja nuorten aikuisten toimintaa

13-17v. järjestetään kivaa tekemistä (mm. leffailtoja, hohtokeilausta). Seuraa someviestintää ja ole yhteydessä Sariin tai Matildaan.

Seuraavassa syksyn osalta nuorille ja nuorille aikuisille suunnattua toimintaa:

Ryhmät

TRE-stressinpurku-ryhmä nuorille aikuisille 18-29v.

Maanantaisin 15.1. klo 17.30-19.00 / 22.1. klo 17.30-20.00 / 5.2. klo 17.30-19.00 / 19.2. klo 17.30-19.00 / 26.2. klo 17.30-19.00

Ryhmä on suunnattu nuorille aikuisille, joita kuormittaa läheisen psyykkinen sairaus tai päihteiden käyttö. Ryhmässä pohditaan stressin vaikutuksia kehoon ja tutustutaan TRE-stressinpurkumenetelmään. Ensimmäisellä tapaamiskerralla ryhmä kokoontuu Kumppanuustalo Arttelin tiloissa Mustalahdenkadulla. Seuraavat kolme tapaamiskertaa ohjaa Anne Ollgren Olotila Moyon tiloissa, jolloin tehdään harjoituksia. Viimeisellä kerralla kokoonnutaan jälleen Kumppanuustalo Arttelin tiloissa.

TRE-stressinpurkumenetelmässä käytetään yksinkertaisia, helposti opittavia liikkeitä, mitkä käynnistävät kehon jännitystiloja ja stressiä purkavan tärinän. Jokainen voi oppia menetelmän. TRE ryhmässä tutustutaan menetelmän teoriaan, stressireaktioiden syntyyn ja niiden purkamiseen ja tehdään ohjattuna TRE-stressinpurkuliikkeet. Liikesarjan tarkoituksena on käynnistää rentoutumisreaktio, mikä useimmilla ilmenee kehon tärinänä tai vapinana. TRE harjoituksen jälkeen levätään hetki kehoa kuunnellen sekä jaetaan kokemukset ja tuntemukset sanallisesti. Opit kurssilla TRE menetelmän ja sen jälkeen voit tehdä TRE:tä itsellesi parhaalla tavalla. TRE:tä harjoittaneet ihmiset kertoneet mm. seuraavia positiivisia vaikutuksia:

  • Vähemmän huolia ja ahdistusta
  • Vähemmän traumaperäisen stressihäiriön oireita
  • Enemmän energiaa ja kestävyyttä
  • Vähemmän työstressiä
  • Parempi uni
  • Vähemmän lihas- ja selkäkipuja
  • Parantunut impulssikontrolli ja tunteiden hallinta

TRE:tä ei suositella, jos olet raskaana, sinulla on epilepsia, sydänsairaus tai vakava mielenterveydellinen sairaus tai olet toipumassa leikkauksesta. Epäselvässä tapauksessa, kysy ohjaajalta lisätietoa.

Ryhmään mahtuu 7 henkilöä.

Ilmoittautuminen 12.1. mennessä: https://link.webropolsurveys.com/EP/961294A8C165761A
Paikka: Kumppanuustalo Artteli (Mustalahdenkatu 22), Olotila Moyo (Tuomiokirkonkatu 1)
Lisätiedot: sari.nurminen@finfamipirkanmaa.fi / 040 544 3139 sekä anne-ollgren.webnode.fi

Kuvataideterapeuttinen ryhmä nuorille aikuisille 18-29v.

Tiistaisin 30.1. / 6.2. / 13.2. / 20.2. / 5.3. / 12.3. / 19.3. / 26.3. / 2.4. / 9.4. klo 16.30-18.30

Ryhmä on tarkoitettu nuorille aikuisille, joita huolettaa tai kuormittaa läheisen psyykkinen oireilu tai päihteiden käyttö. Kuvallisen ilmaisun avulla voi selvittää ja purkaa tunteita pikkuhiljaa turvallisessa ympäristössä.

Ryhmää ohjaa Anne L., joka opiskelee Tampereen kesäyliopistossa kuvataideterapeutiksi (Solution Focused Art). Aikaisempaa kokemusta et tarvitse. Ryhmä on maksuton ja saat kaikki tarvitsemasi välineet paikan päältä. Ryhmään mahtuu mukaan 6 osallistujaa.

Ryhmässä käsitellään sieltä nousevia asioita ratkaisukeskeisten menetelmien avulla. Ratkaisukeskeisen lähestymistavan punaisena lankana on voimavaralähtöisyys, näkökulman vaihtamisen taito, myönteinen ajattelu, tulevaisuuteen suuntautuminen ja unelmointi. Ratkaisukeskeiset menetelmät ja tehtävät antavat tukea ja työvälineitä siihen, miten asiakas voi löytää ja ylläpitää elämässään toivoa, toimijuutta ja itsearvostusta. Työskennellä voi esim. vesiväreillä, pulloväreillä, kynillä, tusseilla ja hiilellä. Ryhmässä sinun ei tarvitse suorittaa mitään.

Ilmoittautuminen 24.1. mennessä: https://link.webropolsurveys.com/EP/EB4742E27358C470
Paikka: FinFami Pirkanmaa (Hämeenkatu 25 A, 6. krs)
Lisätiedot: sari.nurminen@finfamipirkanmaa.fi / 040 544 3139

Huolenkantajat-verkkoryhmä nuorille aikuisille 23-29v.

Torstaisin 11.4. / 18.4. / 25.4. / 2.5. / 16.5. klo 17.00-18.30

Kannatko huolta henkilöstä, jolla on mielenterveyden tai päihteidenkäytön haasteita? Ei hätää, et ole yksin. Huolenkantajat-verkkoryhmä on tarkoitettu nuorille aikuisille (n. 23-29 v) ja sen tavoitteena on tukea arjen jaksamistasi sekä löytää uusia keinoja oman hyvinvointisi tukemiseen.

Miten löytää suojaavat rajat? Miten tulla toimeen tunteiden kanssa ja tunnistaa ajoissa omien voimavarojen hiipuminen? Mistä löytää toivoa ja iloa?

Paikka: Ryhmä on valtakunnallinen ja toteutetaan Teams-alustalla.
Ilmoittautuminen: linkki tulossa
Lisätiedot: sari.nurminen@finfamipirkanmaa.fi / 040 544 3139

Nuorten kirjoituspiiri verkossa

Torstaisin 11.4. / 18.4. / 25.4. klo 17-18

Nuorten kirjoituspiiri kokoontuu kolme kertaa Huolenkantajat-Discordissa kirjoituspiiri tekstikanavalla. Jokaisella kerralla ryhmässä olevat saavat erilaisia kirjoitustehtäviä, joita voi halutessaan jakaa muiden luettavaksi ja joista voimme keskustella yhdessä. Ryhmä pidetään yksityisenä, jotta jokaisella olisi turvallinen olo jakaa omia ajatuksia ja tekstejä.

Ilmoittautuminen: Liity Discordiin kirjoittamalla osoiterivillesi www.discord.gg/tqzY8ygbCE ja luomalla maksuton anonyymi nimimerkki. Ryhmään pääset mukaan klikkaamalla Kiinnostunut ryhmän kohdalta Discordin tapahtumista. Laita viestiä Matildalle puh: 050 548 6706 tai Instagramissa @nuoretfinfamipirkanmaa, jos kaipaat apua liittymisessä.
Lisätiedot: matilda.nissinen@finfamipirkanmaa.fi / 050 548 6706

Taustasta tasapainoon -ryhmä nuorille aikuisille 18-29v.

Tiistaisin 16.4. / 23.4. / 7.5. / 14.5. / 21.5. klo 16.30-18.30

Voiko kaiken korjata teipillä tai rakkaudella? Tai tiedätkö, miksi suru on kunniavieras? On sanottu, että puhumattomat asiat siirtyvät jonkun taakaksi kannettavaksi. Kannatko sinä tällaista taakkaa mukanasi? Taustasta tasapainoon on vertaistukiryhmä n. 18-29v. nuorille, joilla on taustalla kokemuksia vanhemman päihdeongelmasta. Tule kertomaan omasta taakastasi, samalla kuulet muiden kokemuksia ja tutustut muihin nuoriin aikuisiin, jotka kantavat hartioillaan samankaltaisia tarinoita. Tässä ryhmässä sinun ei tarvitse myöskään suorittaa mitään.

Ryhmän ohjaajina toimivat FinFami Pirkanmaan työntekijät Sari Nurminen ja Matilda Nissinen. Ryhmässä vierailee lisäksi kokemusasiantutija. Ryhmään otetaan 6-8 ryhmäläistä.

Paikka: Kumppanuustalo Artteli (2. krs), Mustalahdenkatu 22 (pääkirjasto Metson takana)
Ilmoittautuminen: linkki tulossa
Lisätiedot: sari.nurminen@finfamipirkanmaa.fi / 040 544 3139

Virkistysretket ja -tapahtumat

Nuorten aikuisten vertaisilta Kortejärven tilalla Kintulammin luonnonsuojelualueella

Perjantai 15.3. klo 16-22

Onko joku sinulle tärkeä ihminen sairastunut johonkin mielenterveyden häiriöön ja kaipaat tukea tilanteeseen? Vertaisilta on tarkoitettu sinulle noin 18–29-vuotias nuori aikuinen, joka olet ehkä huomannut läheisen sairauden vaikutuksen omaan jaksamiseesi. Kenties haluaisit saada lisätietoa mielen hyvinvoinnista tai kuulla muiden nuorten kokemuksia?

Kortejärven tila sijaitsee Kintulammin luonnonsuojelualueella. Tarjolla on kahvia/teetä, syötävää – makeaa ja suolaista, grillattavaa yms. Lisäksi mahdollisuus saunomiseen ja avanto-uintiin. Retki on osallistujille maksuton ja kyytikin järjestyy.

Lisätiedot ja ilmoittautumiset 11.3. mennessä: soitto/txt/WhatsApp 040 544 3139 tai sähköpostitse sari.nurminen@finfamipirkanmaa.fi

NUORTEN KORTEJÄRVEN REISSU

Lauantai-sunnuntai 16.-17.3.

Kortejärven reissu on tarkoitettu n. 13–17-vuotiaille nuorille, joiden arkea kuormittaa jonkun läheisen (ystävä, sisarus, vanhempi, isovanhempi..) mielenterveys- ja/tai päihdeongelma. Huoli läheisen hyvinvoinnista tai omasta jaksamisesta riittää.

Lähde mukaan viettämään rentoa ja mukavaa viikonloppua (la-su) Kortejärven tilalle, Kintulammin luonnonsuojelualueelle, Meitä ohjaajia lähtee kaksi ja mukaan mahtuu max. 8 nuorta. Kortejärven rannalla on vanha pientila ja rantasauna. Nämä ovat vuokrattu käyttöömme. Mukaan tarvitset säänmukaiset vaatteet, pyyhkeen (uikkarit) makuupussin tai vuodevaatteet sekä mökkihenkisen asenteen. Kintulammilla luvassa juttelua, syömistä, korttipelejä ja olemista, makkaran ja vaahtokarkkien paistoa. Sauna ja avanto-uintimahdollisuus halukkaille.

Rentoa yhdessä oloa joka tapauksessa! Voit myös tulla vain päiväksi, yöksi ei tarvitse jäädä! Yhteiskuljetus järjestyy.

Lisätiedot ja ilmoittautumiset 11.3. mennessä: soitto/txt/WhatsApp 040 544 3139 tai sähköpostitse sari.nurminen@finfamipirkanmaa.fi

Nuorten aikuisten patikointireissu
Torisevan rotkojärvien reitti

Lauantaina 4.5. klo 12-19

Mennään metsään, lähdetään luontoon eli päivän patikointireissu Torisevalla. Reissu on tarkoitettu nuorille, noin 18–29-vuotiaille läheisille.

Torisevan rotkojärvet Virroilla ovat tunnettuja jylhien kallioiden reunustamista äkkijyrkistä rannoistaan. Suurimman järven, Alaisen Torisevan rantakallioihin pääsee tutustumaan Torisevan luontopolulla. Reitti on osin jyrkkä. Matkaa reitille kertyy alle 10km. Matkalla voimme poiketa myös Ruovedellä olevalle Haukanhiedan hiekkarannalle, missä grillauspaikkoja ja uintimahdollisuuskin. Haukanhiedan alue on osa Helvetinjärven luonnonsuojelualuetta, sekä Pirkan taipaleen reitistöä. Säävaraus! Eli mikäli sade uhkaa, siirretään reissua.

Lisätiedot ja ilmoittautumiset 29.4. mennessä: soitto/txt/WhatsApp 040 544 3139 tai sähköpostitse sari.nurminen@finfamipirkanmaa.fi

Nuorten Mökkiviikonloppu

Perjantai-sunnuntai 24.-26.5.

Mökkiviikonloppu on suunnattu n. 13–17-vuotiaille nuorille, joiden jollakin tärkeällä ihmisellä, kuten sisaruksella, serkulla, vanhemmalla, isovanhemmalla tai ystävällä on jokin mielenterveyden häiriö tai päihteiden käyttöä.

Mökkiviikonlopun tarkoituksena on herätellä nuoria huomaamaan, että myös muita nuoria on samankaltaisissa tilanteissa. Monesti nuori saattaa ajatella, ettei kellään muulla ole tällaista. Mökkiviikonloppuna puhutaan mm., miten läheisen sairaus on kenties vaikuttanut omaan jaksamiseen, koko perheeseen, tai millaisia huolia ja tunteita nuori on huomannut läheisen sairauden aiheuttavan. Mökkiviikonloppuna myös chillaillaan ja grillaillaan, ehkä poreillaan porealtaassa tai paljussa.

Mökki ja paikkakunta on vielä valitsematta, se selviää myöhemmin. Mukaan mahtuu 7 nuorta ja meitä Finfamin työntekijöitä lähtee kaksi. Luonnollisesti tarvitsemme vanhempien suostumuksen osallistumiseen. Viikonloppu on nuorille maksuton ja sisältää kyydin, ruuat, yöpymiset yms.

Lisätiedot ja ilmoittautumiset 15.5. mennessä: soitto/txt/WhatsApp 040 544 3139 tai sähköpostitse sari.nurminen@finfamipirkanmaa.fi 

Ota yhteyttä

Sari Nurminen

Koordinaattori (nuoret ja oppilaitosyhteistyö)
p. 040 544 3139
sari.nurminen@
finfamipirkanmaa.fi

Matilda Nissinen

Järjestötyöntekijä
p. 050 548 6706
matilda.nissinen@
finfamipirkanmaa.fi

Voit olla yhteydessä myös WhatsApp-viesteillä.

Sariin saat yhteyden myös Snapchatin kautta:

— —

Kaikki palvelut ovat maksuttomia. (Operaattorisi veloittaa oman puhelimesi käytöstä normaalin matkapuhelinmaksun.)

Nuorten Instagram-tili

Ota seurantaan meidän tilimme, jossa viestimme nuorille ja nuorille aikuisille suunnattua sisältöä.

@nuoretfinfamipirkanmaa 

Nuoret läheiset -videosarja

Tutustu kahden nuoren kokemuksiin siitä, kun läheinen sairastuu mielenterveys- tai päihdehäiriöön.

Katso YouTubessa.

Tietoa muualla

Mielenterveystalossa on sekä nuorille että läheisille suunnatut tieto-osiot:

FinFamien Vertaistuki verkossa -hanke ja somealustat:

Pirkanmaan FinFamin nuoret Instagramissa:

Tarina lukioikäisestä nuoresta, jonka isä sairastaa (Mielivieraat-podcast):

Nuorten ahdistuneisuus ja itsetuhoisuus -luento (Pirkanmaan FinFamin järjestämä luento)

V-S FinFamin Kysy nuorelta -hankkeen tuottamia materiaaleja, esim. nuorten tarinoita video- ja podcast-muodoissa:

 

Pin It on Pinterest