Hanke on päättynyt
FinFami Pirkanmaan Varjoista Valoon -hanke kehittää yhteistyössä Tampereen SOTE-asemien kanssa omaisten ja läheisten huomioimista perusterveydenhuollossa. Hanke teetätti terveysasemien työntekijöille kyselyn, jossa haluttiin selvittää tulevatko mielenterveys- tai päihdeasiakkaiden läheiset tunnistetuiksi ja huomioiduiksi, mitä toimivia käytänteitä heillä jo on, mitä työntekijät toivovat lisää ja miten he yleensä ottaen kokevat mielenterveys- ja päihdeasiat. Kyselyn vastauksista on kirjoitettu artikkeli, joka julkaistiin Duodecim terveysportissa, hoitotyön tietokannassa. Käy lukemassa lisää: https://www.terveysportti.fi/apps/dtk/shk/article/uux27605

Varjoista valoon -hankkeen nimen taustaa
“Edessäni on ihminen, jolla on haasteita mielenterveyteen tai päihteisiin liittyvissä asioissa. Huomioni kiinnittyy häneen enkä välttämättä huomaa hänen lähellään olevia muita ihmisiä. Vaikealta tuntuvan tilanteen jättämän varjon taakse hukkuu usein kuitenkin muita ihmisiä, omaisia tai läheisiä, jotka kantavat huolta. Sairastuneen läheinen jää helposti varjoon, eikä tule kuulluksi eikä nähdyksi. Suuntaamalla katseen varjoihin, voin osoittaa läheiselle, että hänen jaksamisellaan on merkitystä ja että hänelle on tarjolla tukea vaikeassa tilanteessa.”
Tarina ja ajatus nimen taustalla edustaa Pirkanmaan FinFamin arvoja omaisen tai läheisen kohtaamisesta, toivosta ja kuulluksi tulemisesta. Meillä ammattilaisilla on hieno mahdollisuus tukea omaisten ja läheisten polkuja varjoista valoon.
Hanketiivistelmä
Varjoista valoon -hankkeessa kehitetään omaistyötä perustason mielenterveys- ja päihdepalveluissa. Hankkeessa panostetaan omaisten kuormittumisen ennaltaehkäisyyn ja varhaiseen tukeen peruspalveluissa sekä terveyskeskusten työntekijöiden mielenterveysosaamisen vahvistamiseen. Tavoitteena on malli, jonka avulla omaisten tarpeet tulevat tunnistetuiksi ja omaiset saavat yhdenmukaisesti oikea-aikaista tietoa ja tukea. Hanke linkittyy tulevaisuuden sote-uudistukseen, jossa painotetaan nopeaa avunsaantia, ammattitaitoa, laadukkaita palveluita ja selkeitä auttamisprosesseja. Tavoitteena on vahvistaa sosiaali- ja terveyskeskusten ja omaisjärjestöjen välistä kumppanuutta, jossa omaisten osallisuudella ja kokemusasiantuntijuudella on merkittävä rooli. Monialaista yhteistyötä tehdään Pirhan ja Tampereen terveysasemien kanssa hankkeen kehittämiseen, arviointiin ja käytännön tason toimintoihin liittyen.
Käytännön toiminnat
- Terveyskeskusten työntekijöiden info- ja koulutustilaisuudet
- Omaisille suunnatut vertaistukiryhmät sekä omais- ja vertaisneuvonta
- Terveyskeskuksissa järjestettävät POP UP -tapahtumat
- Kokemusasiantuntijapohjaiset positiivisen mielenterveyden podcastit
Podcasteja
Varjoista valoon -hanke on ollut mukana tekemässä seuraavaa Mielivieraat-podcastin jaksoa, jossa puhutaan itsemurhasta läheisen näkökulmasta. Siinä annetaan myös hyviä vinkkiä terveydenhuollon ammattilaisille, kuinka kannattaa kohdata itsetuhoisia ihmisiä ja heidän läheisiään.
- Ystävän ajatuksia itsemurhasta
Läsnäolotaidot ja kehon kuuntelu (harjoitteet)
Näiden läsnäolotaitoja ja kehon kuuntelua vahvistavien äänitteiden kautta voit saada hetken, jolloin pysähtyä ja päästä rauhaisaan olemisen tilaan. Harjoitteissa sinulla on mahdollisuus lempeästi havainnoida kehoasi, hengitystäsi ja muita tuntemuksiasi arvottamatta niitä.
Harjoitukset ovat muokattuja ja alkuperäiset tekstit ovat Maria Saarelaisen (https://mindfulnesstunnetaitoakatemia.fi/)
- Kehon skannaus (kesto 7 min. 26 sek.)
- Lempeä jooga (kesto 19 min. 53 sek.)
- Rauha (kesto 11 min. 21 sek.)
- Tietoinen hengittäminen (kesto 4 min. 32 sek.)