Ryhmät

Ilmoitustaulu

koronavirusepidemian johdosta muutoksia FinFami Pirkanmaan toiminnassa.

Kesän 2021 toimintakalenteri on julkaistu. Mahdollisista muutoksista ilmoitetaan näillä verkkosivuilla. Ryhmien muutokset ilmoitetaan www.finfamipirkanmaa.fi/ryhmat. Toimintakalenteri on luettavissa täällä: issuu.com/finfamipirkanmaa/docs/finfami-pirkanmaa-toimintakalenteri-kesa-2021-web

Omaisneuvonnan aukiolo kesällä 2021:
https://www.finfamipirkanmaa.fi/omaisneuvonta/

Ryhmätoiminta kesällä 2021

Vertaistukiryhmässä Mäntässä ja Sastamalassa

Mäntän ja Sastamalan vertaistukiryhmille järjestetään kesäkuussa tapaamiset ulkotiloissa kevään väliin jääneiden kokoontumisten sijasta.

Haluatko osallistua kesäkuun kokoontumisiin? Ota yhteyttä Siljaan (silja.lampinen@finfamipirkanmaa.fi / 040 719 9262).

Avaimia arjen vuorovaikutukseen

tiistaisin 1.6. / 8.6. / 15.6. / 22.6. klo 16.30-18.30

Onko läheisesi mielenterveys- tai päihdehäiriö hankaloittanut perheenne tai parisuhteenne kommunikointia? Tässä ryhmässä pysähdytään sen äärelle, miten yhteistä toimivaa vuorovaikutusta voi ylläpitää tai vahvistaa myös silloin, kun läheisellä on mielenterveys- tai päihdehäiriö. Ryhmäkerroilla pyritään ymmärtämään paremmin sekä omaa että läheisen käyttäytymistä erilaisissa vuorovaikutustilanteissa. Aiheeseen syvennytään teorian, keskustelun, harjoitusten ja kotitehtävien avulla.

Paikka: Hämeenkatu 25 A (3. kerros)

Ilmoittautumiset 30.5. mennessäwww.lyyti.in/arjenvuorovaikutus

Lisätiedot: sanna.karkkainen@finfamipirkanmaa.fi / 050 323 2221

—-

Puistojooga mielenterveys- ja päihdeomaisille

Maanantaina 7.6. / 14.6. / 21.6. / 19.7. / 26.7. / 2.8. / 9.8. / 16.8. / 23.8. / 30.8. klo 17-18

Heidi Miettilän vetämä puistojooga järjestetään taas tänä kesänä säävarauksella. Puistojooga sisältää joka kerta alkulämmittelyn, asana- eli asentoharjoituksia, hengitys- ja meditaatioharjoituksia sekä lopuksi rentoutuksen. Tarkoituksena on lisätä oman kehon ja mielen tuntemusta ja antaa rentoutumisen taitoja arkeen. Opit helppoja tekniikoita, joilla huolia ja ajatuksia vilisevä pää rauhoitetaan ja keho saadaan rennoksi. Harjoituksia on helppo soveltaa myös omassa arjessa.

Paikka: Kiovanpuisto Kalevassa (esim. seuraavien joukkoliikennelinjojen reitit kulkevat kohteen Kiovanpuisto ohi: bussit 1A, 1C, 3A, 3B, 8, 17, 20, 29. Tarkista ajankohtainen tilanne www.nysse.fi.)
Varusteet: Ota mukaan oma joogamatto, rennot, joustavat ja sään mukaiset vaatteet sekä vesipullo.
Lisätiedot ja ilmoittautumiset (riittää, että ilmoittaudut kerran): 0400 871 481, lea.haro@finfamipirkanmaa.fi
(Ilmoita nimesi sekä myös puhelinnumerosi, jotta rankkasateen sattuessa pystymme infoamaan sinua tunnin peruuntumisesta.)

Luonto ja mieli -ryhmä

Torstaina 17.6. / 12.8. / 19.8. / 26.8. / 2.9. klo 17-19

Luonto tuottaa monenlaisia hyvinvointi- ja terveysvaikutuksia. Tutkimusten mukaan jo 10 minuutin luonto-oleilu laskee sykettä, hengitystiheyttä, verenpainetta ja vähentää stressihormoneita. Luonto tuottaa rauhoittumisen ja rentoutumisen kokemuksen.

Luonto ja mieli ryhmässä sovelletaan mm. hyvinvointivalmentaja Sirpa Arvosen kehittämää Metsämieli-menetelmää, jossa luonnossa itsestään syntyviä terveysvaikutuksia tehostetaan tietoisilla harjoitteilla. Selkeät ja helposti toteuttavat Metsämieli-harjoitukset yhdistävät metsässä oleiluun tai liikkumiseen rentoutus-, virkistys- ja mielentaitoharjoituksia. Metsämieli-menetelmä hyödyntää tieteellisesti tutkittuja luonnon hyvinvointivaikutuksia. Metsämieli-harjoitukset kehittävät oman kehon ja mielen kuuntelua, läsnäoloa ja vuorovaikutusta – arjen hyvinvointia tukevia taitoja. Lisätietoja Metsämieli-menetelmästä löytyy netistä www.metsamieli.fi.
Luonto ja mieli ryhmässä tutustutaan erilaisiin luontoympäristöihin, joissa Metsämieli-harjoitusten ohella nautitaan mukavasta yhdessäolosta ja yhteisistä eväshetkistä. Luonnossa liikutaan leppoisasti, aistitaan ympäristöä ja kuulostellaan oman kehon tuntemuksia. Ryhmässä opittuja harjoituksia voi kukin jatkaa omassa luonto-, piha- tai puutarhaympäristössään. Harjoituksiin voi palata myös sisätiloissa esim. katsomalla ruudulta luontokuvia.
Luontokohteisiin matkataan omalla autolla, kimppakyydillä tai bussilla. Kyydeistä sovitaan jokaisen kohteen kohdalla erikseen.

17.6. Vuoreksen Koukkujärvi
Mikä on sinun oma mielipaikkasi, josta pidät ja jossa on hyvä olla? Suunnataan Vuoreksen alueelle Koukkujärven ympäristöön. Ohjaajat kertovat metsämieli -menetelmästä, joka yhdistää luonnon hyvinvointivaikutukset ja mielentaitoharjoitukset. Omat eväät mukaan.

12.8. Pyynikki
Lumoudutaan Pyynikin kauniissa järvimaisemissa. Havainnoidaan luontoympäristöä eri aisteilla. Mitä näemme, kuulemme, haistamme tai maistamme? Pyynikin näkötornilla nautitaan munkkikahvit.

19.8. Höytämön Lehtivuori
Tunnistetaan tunteita ja tuuletetaan ajatuksia Lempäälän Höytämössä Lehtivuoren rinteellä. Käydään kurkistamassa myös Hirvi-Simunan luolaan. Omat eväät mukaan.

26.8. Lamminpää
Miten isoilta tuntuvia ja vaikeita asioita on helpompi käsitellä, kun niitä pilkotaan pienemmiksi? Tutustutaan Lamminpään harjumaisemiin. Lamminpään majalla nautitaan kahvit (jos avoinna).

2.9. Iso-Naistenjärvi
Rentoudutaan riippumatossa ja unelmoidaan tulevasta Pirkkalan Iso-Naistenjärvellä. Nautitaan nuotion loisteesta ja makkaranpaistosta (yhdistys tarjoaa makkarat). Kesto poikkeuksellisesti 17.00-19.30.

Ilmoittaudu ryhmään viimeistään 14.6. Oilille tai Tiinalle.

Lisätiedot: metsämieliohjaaja Oili Huhtala 040 051 2878, oili.huhtala@finfamipirkanmaa.fi tai metsämieliohjaaja Tiina Vartiainen 050 448 8134, tiina.vartiainen@finfamipirkanmaa.fi

Ryhmätoiminta Syksyllä 2021

Vanhempien ja lasten yhteinen PERTTI-ryhmä

keskiviikkoisin 1.9. / 8.9. / 15.9. klo 15-17

Perheille, jossa vanhempi on sairastunut psyykkisesti.

Ryhmässä käsitellään vanhemman psyykkiseen sairauteen liittyviä kokemuksia ja tunteita sekä pohditaan sairauden merkitystä arjessa. Lisäksi keskustellaan vanhemmuudesta yleisesti. Ryhmän tavoitteena on koko perheen voimavarojen vahvistuminen.

Lasten ja vanhempien ryhmille on sekä yhteiset että erilliset osuudet. Ryhmään voivat osallistua vanhempi/vanhemmat 7–10-vuotiaiden lastensa kanssa.

Osallistuminen on maksutonta. Ryhmäkerroilla on tarjolla välipalaa.

Paikka: Hämeenkatu 25 A (3. kerros)

Ilmoittautumiset 22.8. mennessä: https://link.webropol.com/ep/pertti

Lisätiedot: sari.nurminen@finfamipirkanmaa.fi / 040 544 3139

—-

Päihdemieliryhmä omaisille Mänttä-Vilppula

keskiviikkoisin 1.9. / 8.9. / torstai 16.9. / 22.9. klo 16-18

Oletko väsynyt läheisesi liialliseen päihdekäyttöön?

Runsaaseen päihteiden käyttöön voi liittyä mielenterveyden järkkymistä, taloudellisia ongelmia ja rikollisuutta. Huoli ja pelko voivat viedä omaisenkin voimia.

Päihdemieli -ryhmä on tarkoitettu sinulle, jonka läheisellä on päihderiippuvuus. Läheisesi päihdekäyttö voi olla joko alkoholi-, huume- tai sekakäyttöä, eikä hänellä tarvitse olla diagnosoitua päihde- tai mielenterveyshäiriötä. Pelkkä huoli omasta tai läheisesi hyvinvoinnista riittää.

Ryhmässä käydään keskustelujen ja harjoitusten avulla läpi sitä, millaisia haasteita, ajatuksia ja tunteita läheisen liiallinen päihdekäyttö tuo omaisen elämään sekä miten omia voimavaroja voisi lisätä. Vertaistuki on voimaannuttavaa.

Ryhmä on maksuton ja se toteutetaan yhteistyössä Mäntänvuoren terveyden mielenterveyspalvelujen kanssa, mistä ohjaajana mukana on palveluvastaava Janica Enoranta. Ryhmässä on mukana myös kokemusasiantuntija.

Päihdemieliryhmän järjestävät yhteistyössä Mäntänvuoren terveys ja Mielenterveysomaiset Pirkanmaa – FinFami ry.

Aikataulu: 1.9. järjestetään luento ”Tietoa päihderiippuvuudesta ja niihin liittyvistä mielenterveysongelmista”, luennoitsijana nuorisopsykiatri Ann-Mari Härmä. Seuraavat kolme kertaa ovat ryhmäkokoontumisia.

Paikka: Vilppulan terveysaseman kokoushuone (Vilpunkatu 6A, 35700 Vilppula)

Lisätiedot ja ilmoittautumiset 30.8. mennessä: Eija Jatkola, 040 901 3128, eija.jatkola@pihlajalinna.fi

—-

Ovet-valmennus® Tampere

tiistaisin 5.10. / 12.10. / 19.10. / 26.10. klo 12.30-16.00

Sinulle, joka kannat huolta läheisesi psyykkisestä sairaudesta.

Mielenterveysomaisille suunnattu Ovet-valmennus® tukee jaksamistasi arjessa.

Valmennuksessa käsitellään mm. sosiaali- ja terveyspalveluita, omaistilanteen kuormittavuutta, arjen haastavia tilanteita sekä voimavaroja. Ovet -valmennukseen ovat tervetulleita kaikki, jotka kantavat huolta psyykkisesti sairastuneesta tai oireilevasta läheisestään ja auttavat häntä monenlaisissa asioissa.

Valmennus on maksuton ja se järjestetään yhteistyössä FinFami Pirkanmaan ja Tampereen Seudun Omaishoitajien kanssa. Osallistuminen ei edellytä yhdistysten jäsenyyttä.

Paikka: Tampereen Seudun Omaishoitajat ry, Kirkkokatu 8 E 37, Tampere

Ilmoittautumiset ryhmään 28.9. mennessä: https://link.webropolsurveys.com/EP/B9E2E91EC72CABAD

Lisätiedot: tiina.rissa@finfamipirkanmaa.fi / 040 5050 819

—-

Ensitietoryhmä Tampere

torstaisin 7.10. / 14.10. / 21.10. klo 16.30-18.30

Ryhmä on tarkoitettu Sinulle, jolle läheisen psyykkinen sairastuminen on uusi asia, ja joka tunnet tarvitsevasi tietoa ja tukea, sekä mahdollisuuden keskustella muiden samankaltaisessa elämäntilanteessa olevien kanssa.

Iltojen teemat:

  • Alussa se oli yhtä myllerrystä
    läheisen sairastumiseen liittyviä tunteita, kysymyksiä ja ajatuksia.
  • Arkeen mahtuu monenlaista
    miten etsiä ratkaisuja ja uusia näkökulmia arjen ongelmatilanteisiin.
  • Arjen pienet ilot
    tarkastelussa omaisen asema, jaksaminen ja voimavarat.

Ryhmä on maksuton, eikä edellytä yhdistyksen jäsenyyttä.

Paikka: Hämeenkatu 25 A (6. kerros)

Ilmoittautumiset viimeistään 3.10. https://link.webropolsurveys.com/EP/9BBDB439911DEA2D

Lisätiedot: tiina.rissa@finfamipirkanmaa.fi / 040 5050 819

Pirstaleita

keskiviikkoisin 3.11. / 10.11. / 17.11. / 24.11. klo 14.00-15.30

Ryhmä skitsofreniaan ja psykoosiin sairastuneiden omaisille.

Kun läheinen sairastaa, tarvitsee omainen tukea myös itselleen.

Koulutuksellinen ryhmä antaa tietoa skitsofrenian ja psykoosin vaikutuksesta sairastuneen ja omaisen elämään. Omien rajojen asettamisella ja vuorovaikutuksen parantamisella on merkitystä omaisen omaan jaksamiseen. Ryhmässä kuulee toisten tarinoita. Samankaltaisessa elämäntilanteessa olevat ihmiset ymmärtävät toisiaan ja mahdollistavat vertaistuen saamisen.

Paikka: Hämeenkatu 25 A (6. kerros)

Ilmoittautumiset ryhmään 31.10. mennessä: https://link.webropolsurveys.com/EP/C773C2793172B546

Lisätiedot: tiina.rissa@finfamipirkanmaa.fi / 040 5050 819

—-

Päihdemieliryhmä nuorten vanhemmille Nokia

torstaisin 4.11. / 11.11. / 18.11. / 25.11. klo 17-19

Huolettaako nuoresi (alle 30-v.) päihdekäyttö ja mielenterveyden haasteet?

Runsaaseen päihteiden käyttöön voi liittyä mielenterveyden järkkymistä, ongelmia opiskelussa tai hankaluuksia kiinnittyä työelämään. Huumeiden käyttö voi ajaa nuoren rikoksen polulle. Huoli ja pelko nuoresta kuormittavat vanhempia ja lisäävät riskiä uupumiseen. Päihdekäyttö voi olla joko alkoholi-, huume- tai sekakäyttöä eikä nuorellasi tarvitse olla diagnosoitua päihde- tai mielenterveysongelmaa. Pelkkä huoli omasta jaksamisesta tai nuoresi hyvinvoinnista riittää.

Ryhmässä saat tietoa päihdepalveluista ja vertaistuki mahdollistaa voimaantumisen, kun asioita ja tunteita voi jakaa samankaltaisten elämäntilanteiden kanssa elävien ihmisten kanssa.

Ryhmä on maksuton ja se toteutetaan yhteistyössä Nokian mielenterveys- ja päihdepalvelujen kanssa, josta mukana on ohjaaja Jaana Tuomi. Ota rohkeasti yhteyttä!

Paikka: SPR:n kokoustila Nokialla, Pirkkalaistori 1 (2. krs.)

Ilmoittautumiset ryhmään 24.10. mennessä: https://link.webropolsurveys.com/EP/FAFC8FD5C0EECFB4

Lisätiedot: tiina.rissa@finfamipirkanmaa.fi / 040 5050 819

 

 

Pin It on Pinterest