Koulutukset ja luennot

Järjestämme sosiaali- ja terveysalan ammattilaisille luentoja ja koulutuksia, joilla käsitellään, miten omainen olisi hyvä huomioida mielenterveys- tai päihdekuntoutujan hoidossa. 

Lapset puheeksi -koulutuksessa pohditaan, kuinka mielenterveys- ja päihdekuntoutujien lapset tulisi huomioida. Huoli puheeksi -luennoilla käsitellään puolestaan, miten ammattilainen voi tunnistaa omaisen omassa työssään, ja miten läheisen mielenterveys- ja päihdeongelma sekä omaisen oma jaksaminen otetaan puheeksi.

Perhe puheeksi mielenterveys- ja päihdepalveluissa -verkkoseminaari

Toivosta turvaa -hankkeen päätösseminaari 15.9.2021 klo 9.00-14.30

Paikka: Linkki maksuttomaan striimiin https://www.youtube.com/watch?v=Y3V6LT9p0zE

SEMINAARI ON MAKSUTON. Ilmoittautumiset: www.cutt.ly/perhepuheeksi

--

Ajankohtaista tietoa lapsiperheiden tukemisen merkityksestä ja tukitoimien kehittämistyöstä aikuisten mielenterveys- ja päihdepalveluissa. Ilmoittaudu mukaan Pirkanmaan FinFamin järjestämään maksuttomaan verkkoseminaariin.

Lasten tilanteen kartoittaminen ja tuen järjestäminen potilaan lapsille ja perheille ei aikuisten mielenterveyspalveluissa ole kansallisesti systemaattista, ja puutteita löytyy monessa kohdassa hoitoprosessia. Vuonna 2017 yhdistys sai rahoituksen STEA:n Kaikille eväät elämään- ohjelmasta perhetuen mallin kehittämiseen avomielenterveyspalveluiden asiakkaiden perheille, joissa on alaikäisiä lapsia.

Toivosta turvaa -hankkeessa kehitettiin yhteistyössä Tampereen mielenterveys- ja päihdepalveluiden kanssa kokemusasiantuntijapohjainen perheiden tukemisen malli avopalveluihin. Hankkeen tuotoksia ovat mm. omaiskokemusasiantuntijan palkkaaminen Tampereen psykiatriaan, erilaiset ryhmätoiminnat perheille sekä perheiden tukemisen käytäntöjen ja perhekeskeistä työotetta tukevan osallisuuden mallin kehittäminen palveluihin. Toivosta turvaa -hankkeessa kerätyn tiedon ja kokemuksien myötä Hotus (Hoitotyön tutkimussäätiö) käynnistää vuonna 2022 hoitosuosituksen valmistelun: Lasten huomioinen aikuisten mielenterveys- ja päihdepalveluissa – perhetyön toteuttaminen osana hoitotyötä.

Nostamme seminaarissa laajasti esille lapsiperheiden tilanteen mm. perhetutkimuksen (Perla, Tampereen yliopisto), Tampere Junior -ohjelman rekisteritutkimuksen, korona-ajan vaikutusten (Lastensuojelun keskusliitto) sekä Toivosta turvaa -hankkeen kokemuksien ja tulosten kautta. Seminaarissa luvassa on myös lapsiasiavaltuutetun kannanotto lasten tukemisesta aikuisten mielenterveyspalveluissa.

Ohjelma

klo 9.00 Perhe puheeksi Mielenterveysomaiset Pirkanmaa - FinFami ry:n lapsiperhetyö / Mielenterveysomaiset Pirkanmaa - FinFami ry
klo 9.30 Perhe, perhetutkimus ja yhteiskunta Yliopistonlehtori, tutkimusjohtaja Katja Repo / Lapsuuden, nuoruuden ja perheen tutkimuskeskus PERLA / Tampereen yliopisto
klo 10.00 Lapsiystävällinen Tampere rakennetaan tiedolla ja yhdessä toimien Suunnittelujohtaja Leena Viitasaari, projektipäällikkö Outi Valkama / Tampere Junior-ohjelma
klo 10.30 Koronan muovaama perhearki, minne olemme palaamassa? / Hankepäällikkö, YT Petri Paju / Lastensuojelun keskusliitto
klo 11.00 Vanhemman tukeminen lapsen oikeutena / Lapsiasiavaltuutettu Elina Pekkarinen

klo 11.30 Tauko

klo 12.45 Kokemusasiantuntijapohjainen perheen tukemisen malli avomielenterveyspalveluissa / Kokemusasiantuntija Anne Salminen
klo 13.15 Lapsiperhe omaisena – keinoja kohtaamisen ja hyvinvoinnin tukemiseksi (Toivosta turvaa -hanke) / Hankekoordinaattori, sairaanhoitaja YAMK Suvi Saarinen
klo 13.45 Yhteistyökumppanina mielenterveyspalveluiden perhetyötä kehittämässä / Johtava sosiaalityöntekijä Eeva-Liisa Lejon / Tays, psykiatrian toimialue
klo 14.15 Kiitokset

Lisätiedot: Silja Lampinen, 040 719 9262, silja.lampinen@finfamipirkanmaa.fi

Ilmoittaudu heti mukaan!

Huom! Etukäteen ilmoittautuneille lähetämme maksutta lapsiperhetyöhön liittyvän materiaalipaketin, joka sisältää mm. Isi, piirretäänkö kirahveja? -kuvakirjan (alakouluikäisille vanhemman masennuksesta) ja Perheiden hyvinvointipuu -materiaalia. Ilmoittautuessasi etukäteen osoitteessa www.cutt.ly/perhepuheeksi, voit jättää yhteystietosi materiaalipaketin postitusta varten.

Ilmoittaudu: www.cutt.ly/perhepuheeksi

Järjestämme koulutuksia pyynnöstä mahdollisuuksien mukaan (esim. Hankala omainen vai hankala tilanne), joten kannattaa ottaa yhteyttä ja kertoa tarpeensa: omaiset@finfamipirkanmaa.fi

 

MA 20.6. OMAISEN POLKU KOKEMUSASIANTUNTIJAKSI INFO-TILAISUUS

klo 16.30–18.00 Hämeenkatu 25 A, 6 krs

Tervetuloa saamaan tietoa yhdistyksemme kokemusasiantuntijatoiminnasta ja omaisille kehittämästämme omaisen polku kokemusasiantuntijaksi- koulutuspolustamme. Tilaisuudessa saat tarkempaa tietoa omaisen polun koulutusten sisällöistä ja voit esittää kysymyksiä. Saat myös mahdollisuuden kuulla koulutuksissa mukana olleiden ja yhdistyksen kokemusasiantuntijatoiminnassa mukana olevien kokemuksia ja omaispuheenvuoroja.

Ilmoittautumiset linkin kautta:https://link.webropol.com/ep/OmaisenpolkuINFO

Lisätietoa: Lea Härö p. 0400 871 481 tai lea.haro@finfamipirkanmaa.fi

--- ---

KOKEMUKSET SANOIKSI- OMAISESTA KOKEMUSASIANTUNTIJAKSI

YHDISTETTY 7 KERRAN TARINARYHMÄ JA KOKEMUSASIANTUNTIJA-KOULUTUS

KLO 16.30–20.00 Hämeenkatu 25 A, 6 krs

Maanantaisin 8.8., 15.8., 22.8., 29.8., 5.9., 12.9. ja 19.9

Koulutus on suunnattu mielenterveys- ja/tai päihdeläheisille, jotka ovat kiinnostuneita kokemusasiantuntijaomaisina toimimisesta. Kokemusasiantuntijaomaisena pääset tarjoamaan vertaistukea toisille läheisille. Saat myös mahdollisuuksia vaikuttaa ja tuoda esille kokemuksiasi, ääntäsi ja näkökulmiasi esim. läheisenä olosta ja tuen tarpeesta oman mielenkiintosi mukaan niin omaisille, kuin ammattilaisille erilaisissa tilaisuuksissa, tehtävissä, työryhmissä ja mediassa.

Koulutuksessa pääset vertaistuen, ammatillisen ohjauksen, terapeuttisen kirjoittamisen ja erilaisten toiminnallisten harjoitusten avulla läpikäymään omaisena olon elämänkaartasi, sanoittamaan kokemuksesi sanoiksi tarinan muotoon sekä muokkaamaan tarinaasi eri näkökulmista.

Koulutuksessa saat myös mm. vinkkejä esiintymiseen ja rakentavan palautteen antamiseen sekä saat tietoa yhdistyksen kokemusasiantuntijatoiminnasta ja erilaisista mahdollisuuksista toimia ja vaikuttaa.

Koulutus yhdessä yhdistyksen vapaaehtoistoiminnan peruskoulutuksen kanssa antaa pätevyyden toimia kokemusasiantuntijaomaisena. Koulutus täyttää eri kokemusasiantuntijayhdistysten määrittämät koulutusvaatimukset.

Tähän koulutukseen osallistuminen ei velvoita sinua osallistumaan muihin yhdistyksemme koulutuksiin tai toimimaan yhdistyksessä.

Ilmoittautumiset: https://link.webropol.com/ep/7kerranKokemusasiantuntijakoulutus

Lisätietoa: Lea Härö p. 0400 871 481 tai lea.haro@finfamipirkanmaa.fi

---

 

Pin It on Pinterest