Koulutukset ja luennot

Järjestämme sosiaali- ja terveysalan ammattilaisille luentoja ja koulutuksia, joilla käsitellään, miten omainen olisi hyvä huomioida mielenterveys- tai päihdekuntoutujan hoidossa. 

Lapset puheeksi -koulutuksessa pohditaan, kuinka mielenterveys- ja päihdekuntoutujien lapset tulisi huomioida. Huoli puheeksi -luennoilla käsitellään puolestaan, miten ammattilainen voi tunnistaa omaisen omassa työssään, ja miten läheisen mielenterveys- ja päihdeongelma sekä omaisen oma jaksaminen otetaan puheeksi.

Perhe puheeksi mielenterveys- ja päihdepalveluissa -verkkoseminaari

Toivosta turvaa -hankkeen päätösseminaari 15.9.2021 klo 9.00-14.30

Paikka: Linkki maksuttomaan striimiin https://www.youtube.com/watch?v=Y3V6LT9p0zE

SEMINAARI ON MAKSUTON. Ilmoittautumiset: www.cutt.ly/perhepuheeksi

--

Ajankohtaista tietoa lapsiperheiden tukemisen merkityksestä ja tukitoimien kehittämistyöstä aikuisten mielenterveys- ja päihdepalveluissa. Ilmoittaudu mukaan Pirkanmaan FinFamin järjestämään maksuttomaan verkkoseminaariin.

Lasten tilanteen kartoittaminen ja tuen järjestäminen potilaan lapsille ja perheille ei aikuisten mielenterveyspalveluissa ole kansallisesti systemaattista, ja puutteita löytyy monessa kohdassa hoitoprosessia. Vuonna 2017 yhdistys sai rahoituksen STEA:n Kaikille eväät elämään- ohjelmasta perhetuen mallin kehittämiseen avomielenterveyspalveluiden asiakkaiden perheille, joissa on alaikäisiä lapsia.

Toivosta turvaa -hankkeessa kehitettiin yhteistyössä Tampereen mielenterveys- ja päihdepalveluiden kanssa kokemusasiantuntijapohjainen perheiden tukemisen malli avopalveluihin. Hankkeen tuotoksia ovat mm. omaiskokemusasiantuntijan palkkaaminen Tampereen psykiatriaan, erilaiset ryhmätoiminnat perheille sekä perheiden tukemisen käytäntöjen ja perhekeskeistä työotetta tukevan osallisuuden mallin kehittäminen palveluihin. Toivosta turvaa -hankkeessa kerätyn tiedon ja kokemuksien myötä Hotus (Hoitotyön tutkimussäätiö) käynnistää vuonna 2022 hoitosuosituksen valmistelun: Lasten huomioinen aikuisten mielenterveys- ja päihdepalveluissa – perhetyön toteuttaminen osana hoitotyötä.

Nostamme seminaarissa laajasti esille lapsiperheiden tilanteen mm. perhetutkimuksen (Perla, Tampereen yliopisto), Tampere Junior -ohjelman rekisteritutkimuksen, korona-ajan vaikutusten (Lastensuojelun keskusliitto) sekä Toivosta turvaa -hankkeen kokemuksien ja tulosten kautta. Seminaarissa luvassa on myös lapsiasiavaltuutetun kannanotto lasten tukemisesta aikuisten mielenterveyspalveluissa.

Ohjelma

klo 9.00 Perhe puheeksi Mielenterveysomaiset Pirkanmaa - FinFami ry:n lapsiperhetyö / Mielenterveysomaiset Pirkanmaa - FinFami ry
klo 9.30 Perhe, perhetutkimus ja yhteiskunta Yliopistonlehtori, tutkimusjohtaja Katja Repo / Lapsuuden, nuoruuden ja perheen tutkimuskeskus PERLA / Tampereen yliopisto
klo 10.00 Lapsiystävällinen Tampere rakennetaan tiedolla ja yhdessä toimien Suunnittelujohtaja Leena Viitasaari, projektipäällikkö Outi Valkama / Tampere Junior-ohjelma
klo 10.30 Koronan muovaama perhearki, minne olemme palaamassa? / Hankepäällikkö, YT Petri Paju / Lastensuojelun keskusliitto
klo 11.00 Vanhemman tukeminen lapsen oikeutena / Lapsiasiavaltuutettu Elina Pekkarinen

klo 11.30 Tauko

klo 12.45 Kokemusasiantuntijapohjainen perheen tukemisen malli avomielenterveyspalveluissa / Kokemusasiantuntija Anne Salminen
klo 13.15 Lapsiperhe omaisena – keinoja kohtaamisen ja hyvinvoinnin tukemiseksi (Toivosta turvaa -hanke) / Hankekoordinaattori, sairaanhoitaja YAMK Suvi Saarinen
klo 13.45 Yhteistyökumppanina mielenterveyspalveluiden perhetyötä kehittämässä / Johtava sosiaalityöntekijä Eeva-Liisa Lejon / Tays, psykiatrian toimialue
klo 14.15 Kiitokset

Lisätiedot: Silja Lampinen, 040 719 9262, silja.lampinen@finfamipirkanmaa.fi

Ilmoittaudu heti mukaan!

Huom! Etukäteen ilmoittautuneille lähetämme maksutta lapsiperhetyöhön liittyvän materiaalipaketin, joka sisältää mm. Isi, piirretäänkö kirahveja? -kuvakirjan (alakouluikäisille vanhemman masennuksesta) ja Perheiden hyvinvointipuu -materiaalia. Ilmoittautuessasi etukäteen osoitteessa www.cutt.ly/perhepuheeksi, voit jättää yhteystietosi materiaalipaketin postitusta varten.

Ilmoittaudu: www.cutt.ly/perhepuheeksi

Järjestämme koulutuksia pyynnöstä mahdollisuuksien mukaan (esim. Hankala omainen vai hankala tilanne), joten kannattaa ottaa yhteyttä ja kertoa tarpeensa: omaiset@finfamipirkanmaa.fi

 

Ylitse Mentor app -vertaiskoulutus

tiistaina 7.9. ja 21.9. klo 16.30–19.30

Ylitse Mentorapp on SOS-lapsikylän kehittämä vertaistoiminnan muoto. Mentorapp vertaismentorointi avaa uudenlaisia mahdollisuuksia toimia vapaaehtoisena ja jakaa toisten tueksi omaa tietotaitoa mielenterveys- ja/tai päihdeomaisen näkökulmasta. Välimatkoilla ei ole tässä toiminnassa väliä. Voit itse määrittää ajan/ajat ja päivän/päivät, jolloin olet mentorapin kautta tavoitettavissa. Vertaistukea tarjotaan anonyymisti ja turvallisesti, chat-keskustelujen kautta, viestejä kirjoittamalla.

Ylitse Mentorappin voi ladata omalle puhelimelle puhelimen sovelluskaupasta. Appiin luodaan oma anonyymi käyttäjätunnus ja ”vertaisprofiilikortti” johon lisätään tietoa omasta kokemuspohjasta ja aihealueista, joista on valmis vertaistukea tarjoamaan.

Koulutukseen voivat osallistua kaikkien FinFami yhdistysten vapaaehtoiset sekä uudet vapaaehtoistoiminnasta kiinnostuneet. Koulutus antaa valmiudet toimia vertaismentorina Ylitse Mentorapissä, eli koulutus on avoin myös heille, joilla ei ole käytynä yhdistyksen kokemusasiantuntijakoulutusta.

Vertaismentor- koulutuksen lisäksi uuden vapaaehtoistoimintaan vertaismentor-koulutuksen kautta tulevan tulee sitoutua osallistumaan yhdistyksen vapaaehtoistoiminnan peruskoulutukseen. Koulutus tarjoaa laajemman tietopohjan omaisyhdistyksen arvoista, toimintafilosofiasta, rakenteesta ja toiminnasta.

HUOM! Voit osallistua koulutukseen, vaikka aikatauluihisi ei heti sopisikaan aloittaa vertaismentorina toimimista. Saat valmiiksi tulevaa varten tietoa ja koulutuksen ja voit itsellesi sopivana ajankohtana lähteä mukaan toimintaan.

Ilmoittautuneille lähetetään osallistumislinkki sähköpostiin. Jos sinulle herää kysymyksiä tai haluat lisätietoa Mentorappistä, sen toiminnasta, tietosuojasta, vertaismentorina toimimisesta ym. ota yhteyttä Leaan p. 0400 871 481 tai lea.haro@finfamipirkanmaa.fi

Paikka: Netissä tai Hämeenkatu 25 A (6. kerros), Tampere
Ilmoittautumiset ja lisätiedot: lea.haro@finfamipirkanmaa.fi / 0400 871 481

----

Kokemus sanoiksi – omaisesta kokemusasiantuntijaksi

torstaisin 16.9., 23.9., (tiistai) 28.9., 7.10., 14.10., 28.10. ja (tiistai) 2.11. klo 16.30–19.30

Onko sinulla tarina kirjoitettavana?

Oletko elänyt tilanteessa, jossa läheinen on sairastunut psyykkisesti? Oletko siinä vaiheessa, että olisit valmis tarkastelemaan kokemuksiasi ja mahdollisesti hyödyntämään niitä toisten omaisten tukemiseksi?

Koulutuksellisen ryhmän tavoitteena on mm. erilaisten toiminnallisten harjoitusten avulla käydä läpi omia kokemuksia elämästä ja omaisena olosta sekä luoda niistä oma tarina. Tarinaa muokataan sopivaksi erilaisiin tilanteisiin ja esiintymisiin. Ryhmässä tutustutaan myös kokemusasiantuntijan tehtäviin sekä kohennetaan omia esiintymistaitoja ja -valmiutta. Tämä ryhmä ei itsessään sido sinua mukaan toimintaan, eikä osallistuminen edellytä aikaisempaa kokemusta vastaavasta toiminnasta.

Ryhmään otetaan mukaan enintään kuusi osallistujaa.

Paikka: Hämeenkatu 25 A (3. kerros), Tampere
Ilmoittautumiset 10.9. mennessä: https://link.webropolsurveys.com/EP/1FD0573183E590E5
Lisätiedot: suvi.hietaniemi@finfamipirkanmaa.fi / 050 511 7644

----

Kun yksi toipuu, monen maailma muuttuu -luentokokonaisuus Valkeakoski (kaksiosainen luento)

tiistaina 21.9. ja 28.9.

Kaikille avoin ja maksuton luento.

Tule kuulemaan, miten voit pitää huolta omasta jaksamisesta sekä koko perheen ilmapiiristä. Korona-aika on asettanut uudenlaisia haasteita monien mielenterveydelle sekä perheiden ja kotien ilmapiirille. Tilanne voi olla erityisen haastava etenkin, jos perhettä kuormittaa jo entuudestaan jonkun perheenjäsenen mielenterveys- tai päihdehäiriö. Tämä luentokokonaisuus tarjoaa vastauksia siihen, miten jokainen perheenjäsen voi vaikuttaa sekä omaan että koko perheen mielen hyvinvointiin. Aiheeseen paneudutaan sekä asiantuntijan että kokemusasiantuntijoiden puheenvuorojen kautta.

Ensimmäinen osuus teemalla Mielen hyvinvointi PERUTTU

  • tiistaina 21.9.2021 klo 17.30-19.00 (kurssinumero: 8302108)
  • Mielen hyvinvoinnista puhumassa psykiatrian dosentti, perheterapeutti Klaus Lehtinen. Mukana myös kokemusasiantuntija kertomassa, mikä auttaa jaksamaan, kun läheinen sairastaa.

Toinen osuus teemalla Perheen vuorovaikutus

  • tiistaina 28.9.2021 klo 17.30-19.00 (kurssinumero: 8302109)
  • Perheen vuorovaikutuksesta puhumassa psykiatrian dosentti, perheterapeutti Klaus Lehtinen. Mukana myös kokemusasiantuntija kertomassa, miten psyykkinen sairastuminen sekä siitä toipuminen vaikuttavat perheen vuorovaikutukseen.

Ilmoittautuminen Valkeakoski-opiston nettisivuilla. Löydät luennot sivuilta helposti kurssinumeron avulla. www.opistopalvelut.fi/valkeakoski/
Paikka: Kaupungintalon valtuustosali (Sääksmäentie 2, 37600)
Lisätietoja: sanna.karkkainen@finfamipirkanmaa.fi / 050 323 2221

----

Vapaaehtoistoiminnan peruskoulutus

Lauantai-sunnuntai 25.-26.9. klo 9-15

Suunnattu kaikille vapaaehtoistoiminnasta yhdistyksessä kiinnostuneille sekä niille, jotka ovat tulleet mukaan yhdistyksen toimintaan, mutta eivät ole vielä vp-toim.peruskoulutukseen osallistuneet.

Koulutuksessa saat perehdytyksen vapaaehtoisena toimimiseen. Pääset tarkemmin tutustumaan yhdistyksen toimintaan ja arvoihin sekä saat tietoa erilaisista toiminnan mahdollisuuksista ja lisäkoulutuksista. Pääset myös erilaisten toiminnallisten harjoitusten kautta kasvattamaan itsetuntemustasi ja pohtimaan oman motivaatiosi lähtökohtia.

Paikka: Hämeenkatu 25 A (6. kerros), Tampere
Ilmoittautumiset viimeistään 16.9.: https://link.webropolsurveys.com/EP/30F18EF2AE6DE0E0
Lisätietoja: lea.haro@finfamipirkanmaa.fi / 0400 871 481

----

Ovet-valmennus® Tampere

tiistaisin 5.10. / 12.10. / 19.10. / 26.10. klo 12.30-16.00

Sinulle, joka kannat huolta läheisesi psyykkisestä sairaudesta.

Mielenterveysomaisille suunnattu Ovet-valmennus® tukee jaksamistasi arjessa.

Valmennuksessa käsitellään mm. sosiaali- ja terveyspalveluita, omaistilanteen kuormittavuutta, arjen haastavia tilanteita sekä voimavaroja. Ovet -valmennukseen ovat tervetulleita kaikki, jotka kantavat huolta psyykkisesti sairastuneesta tai oireilevasta läheisestään ja auttavat häntä monenlaisissa asioissa.

Valmennus on maksuton ja se järjestetään yhteistyössä FinFami Pirkanmaan ja Tampereen Seudun Omaishoitajien kanssa. Osallistuminen ei edellytä yhdistysten jäsenyyttä.

Paikka: Tampereen Seudun Omaishoitajat ry, Kirkkokatu 8 E 37, Tampere
Ilmoittautumiset ryhmään 28.9. mennessä: https://link.webropolsurveys.com/EP/B9E2E91EC72CABAD
Lisätiedot: tiina.rissa@finfamipirkanmaa.fi / 040 5050 819

----

Yleisöluento – Traumat ja ylisukupolvisuus Orivesi

torstaina 7.10. klo 17-19

Kaikille avoin ja maksuton luento.

Traumoista ja ylisukupolvisuudesta luennoi psykiatrian dosentti Klaus Lehtinen yhdessä kokemusasiantuntijan kanssa.

Paikka: Oriveden Kampus, Topeliussali (Koulutie 5, 35300 Orivesi)
Ilmoittautumiset: https://link.webropolsurveys.com/EP/F722F21EA47F2A9A
Lisätietojasilja.lampinen@finfamipirkanmaa.fi / 040 719 9262 tai sanna.karkkainen@finfamipirkanmaa.fi / 050 323 2221

----

Tarinaryhmä – omaisena olon kokemukset sanoiksi Hämeenkyrö

tiistaina 12.10. / 19.10. / 26.10. / 2.11. / 9.11. klo 16.00-19.30

Koulutuksen avulla pääset vertaistuen, ammatillisen ohjauksen, terapeuttisen kirjoittamisen ja erilaisten toiminnallisten harjoitusten avulla läpikäymään omaisena olon elämänkaartasi ja sanoittamaan kokemuksesi sanoiksi.

Koulutus on suunnattu kaikille mielenterveys- ja/tai päihdeomaisille ja sen tavoitteena on voimaannuttaa läheisen omaa elämää ja arkea. Tähän koulutukseen osallistuminen ei velvoita sinua osallistumaan muihin yhdistyksemme koulutuksiin.

Paikka: Torikatu 8, 39200 Hämeenkyrö
Ilmoittautumiset: https://link.webropolsurveys.com/EP/F4F53303C3AEF327
Lisätietoja: lea.haro@finfamipirkanmaa.fi / 0400 871 481

----

Syömishäiriöt – mitä ne on? (verkkoluento)

torstaina 4.11. klo 17–20

Kaikille avoin ja maksuton luento verkossa.

Luennolla puhutaan syömishäiriöstä, toipumisesta ja puheeksi ottamisesta. Lisäksi kuulemme syömishäiriöstä toipuneen ja läheisen puheenvuorot. Luennon järjestävät yhteistyössä SYLI- keskus Tampere ja Mielenterveysomaiset Pirkanmaa - FinFami ry.

Verkkoluento toteutetaan Zoom palvelun kautta. Kaikille ilmoittautuneille lähetetään osallistumislinkki sähköpostitse ennen luennon alkua.

Paikka: verkkoluento, linkki toimitetaan ilmoittautuneille
Ilmoittautumiset 2.11. mennessä: https://link.webropolsurveys.com/EP/8920426D5047AA3E
Lisätietojasuvi.hietaniemi@finfamipirkanmaa.fi / 050 511 7644

Pin It on Pinterest