Tietoa yhdistyksestä

Mikä on Mielenterveysomaiset Pirkanmaa – FinFami ry?

Mielenterveysomaiset Pirkanmaa – FinFami ry on vuonna 1988 perustettu yhdistys, joka tarjoaa tietoa ja tukea heille, jotka ovat huolissaan läheisensä mielenterveydestä tai päihteiden käytöstä. Läheisen ongelman ei tarvitse olla diagnosoitu. Jo huoli riittää. 

Yhdistyksen maksuttomassa omaisneuvonnassa omainen voi puhua huolistaan ja käydä läpi elämäntilannettaan sairastuneen läheisenä. Omaisneuvonnan lisäksi yhdistyksen merkittäviä toimintamuotoja ovat erilaiset vertaistukiryhmät, kurssit, koulutukset sekä virkistystoiminta. 

Yhdistys toimii yhteistyössä kuntien, mielenterveystyötä tekevien ammattilaisten, asiantuntijoiden sekä muiden järjestöjen kanssa. Koulutuksia omaisten asemasta ja omaistyöstä järjestetään myös ammattilaisille, opiskelijoille ja muille asiasta kiinnostuneille.

Yhdistyksessä on 980 jäsentä ja 128 vapaaehtoistoimijaa (31.12.2022). Päätösvaltaa yhdistyksessä käyttää omaisista ja sosiaali- ja terveysalan ammattilaisista koottu hallitus. 

Mielenterveysomaiset Pirkanmaa – FinFami ry on osa omaisyhdistysten valtakunnallista verkostoa, johon kuuluu 16 jäsenyhdistystä. 

Arvot

ARVOT

Teemme työtä omaisten ja läheisten hyvinvoinnin ja jaksamisen hyväksi. Seuraamme jatkuvasti toimintaympäristöämme. Meillä on rohkeutta tarttua asioihin, vaikuttaa ja tarvittaessa puuttua.

Pidämme kiinni toivon näkökulmasta. On kyse yksilöstä tai yleisestä asiasta, olemme positiivisia ja edistämme positiivista mielenterveyttä. Recovery-ajattelu on olennainen osa suhtautumistamme mielenterveyteen ja sen vaikutuksesta sairastuneen läheisten elämään.

Tärkeintä ihmisten välisessä kohtaamisessa on aitous, oikeudenmukaisuus ja yhteisen ymmärryksen saavuttaminen. Myös sairastuneiden läheiset haluavat tulla kohdatuksi, kuulluksi ja huomioiduiksi.

Sitoudumme tekemään hyvää yhteistyötä. Tämä koskee suhtautumistamme omaisiin, toisiin yhdistyksiin, ammattilaisiin ja muihin sidosryhmiin. Tällä on suuri merkitys työmme vaikuttavuuteen ja siihen, miten parannamme mielenterveysomaisten hyvinvointia. Uskomme, että olemme yhdessä enemmän.

Visio

Mielenterveysomaiset Pirkanmaa – FinFami ry on alueellisesti tunnettu ja arvostettu omaistyön asiantuntijaorganisaatio ja omaisnäkökulman esille tuoja. Yhdistys on vetovoimainen ja luotettava toimija niin omaisten kuin yhteistyökumppanien ja rahoittajan näkökulmasta.

Yhdistyksen kokemusasiantuntijuus on kiinteä osa julkisia mielenterveys- ja päihdepalveluita.

Omaiset saavat asuinpaikastaan riippumatta tarvitsemansa tuen.

Strategiset tavoitteet

Ajamme omaisten hyvinvointia ja jaksamista edistäviä asioita. Teemme työtä, jolla on vaikutusta. Olemme uskottava edunvalvontajärjestö, jonka osaamiseen luotetaan ja jonka kanssa halutaan tehdä yhteistyötä. Meidät tunnetaan hyvin ja osaamistamme arvostetaan niin ammattilaisten kuin omaisten keskuudessa. Jokaisessa hoitopaikassa on kirjatut ohjeet, miten omaisia kohdataan ja miten heitä autetaan. Stigma vähenee.

Vertaisuus kuuluu automaationa niin sairastuneelle kuin omaiselle. Haluamme, että mielenterveys- ja päihdepalveluissa tarjotaan sitä kaikille omaisille automaattisesti ja teemme yhteistyötä tämän mahdollistamiseksi. Vertaisuutta tulee olla saatavilla usealla tavalla (mm. kahdenkeskinen, ryhmä, chat ja podcast).

Pidämme kiinni ajatuksesta, että sairaus ei täytä koko ihmistä. Omaiset oppivat pitämään huolta myös itsestään ja ymmärtävät, että ensin on autettava itseään, jotta voi auttaa muita. Omaiset keskittyvät voimavaroihin ja positiiviseen mielenterveyteen — mielen hyvinvointiin. Omainen saa voida hyvin siitä huolimatta, että läheinen on sairastunut.

Kokemusasiantuntijoita saadaan koko Pirkanmaan alueelle ja mm. ammattilaiset ja kaupungit osaavat hyödyntää heitä. Samalla kehitetään yhteistyömuotoja eri toimijoiden kanssa (esim. omaisneuvonnan työparitoiminta).

Hallitus

Klaus Lehtinen, puheenjohtaja

Birgit Viikari, varapuheenjohtaja

Marja Nordling, jäsen
Keijo Silén, jäsen
Sinikka Särkkä, jäsen
Noora Vehmas, jäsen
Nina Kilkku, jäsen
Anni Vanhala, jäsen
Päivi Kumpulainen, jäsen

Liisa Kurikka, varajäsen
Susanne Vähäkoski, varajäsen
Teemu Lämsä, varajäsen
Laura-Kaisa Välimäki, varajäsen

Yhteystiedot

Omaisneuvonta

Lue lisää omaisneuvonnasta

Sähköinen ajanvaraus:

Klikkaa tästä

Puhelin ja sähköposti

Omaisneuvonnan ajanvaraus- ja neuvontanumero on auki arkisin. Jos emme pääse vastaamaan, jätä viesti ja otamme sinuun yhteyttä mahdollisimman pian.

puh. 040 722 4292

omaisneuvonta@
finfamipirkanmaa.fi

Toimisto ja jäsenasiat

puh. 040 582 5343
omaiset@
finfamipirkanmaa.fi

Osoite

Hämeenkatu 25 A (3. ja 6. kerros)
33200 Tampere

Näytä kartalla

Toimiston aukioloajat

  • maanantaisin 12-16 ja torstaisin klo 9-12 
  • Olet tervetullut myös muina ajankohtina, mutta sovi aika soittamalla. Voit soittaa asiastasi myös suoraan työntekijöille.

Sähköinen laskutus

Mielenterveysomaiset Pirkanmaa - FinFami ry, 0778161-2

Verkkolaskuosoite:
003707781612

Operaattori:
Maventa (003721291126)

Välittäjätunnus pankkiverkosta lähetettäessä:
DABAFIHH*

Liitteet

Pin It on Pinterest