Virkistysretket ja -tapahtumat

Retket auttavat irtautumaan arjesta

Virkistävillä retkillä on keskeinen merkitys omaisen jaksamisen tukena ja vertaistuen mahdollistajana. Tavoitteena on tarjota omaisille mahdollisuus irtautua arjesta ja saada eväitä oman hyvinvoinnin kohentamiseen.

Retkille, teatterikäynneille ja muuhun virkistystoimintaan voivat osallistua omaisen kanssa myös psyykkisesti sairastuneet läheiset. Ryhmässä kulkeminen madaltaa kynnystä lähteä ja antaa parhaimmillaan uuden elämyksen lisäksi tunteen osallisuudesta ja yhteenkuuluvuudesta. Retkillä ja muissa tapahtumissa on aina mukana yhdistyksen työntekijä tai vertaisohjaaja.

Retkien osallistumismaksut ovat noin 50 % todellisia kustannuksia edullisemmat. Tällä pyritään takaamaan mahdollisuus virkistykseen kaikille omaisille.

Muista myös kesäkahvilamme

Kesäkahviloita järjestetään tänä vuonna 3 kertaa

 • Perjantai 12.7. Urjalan torikierros
 • Keskiviikkona 21.8. Valkeakosken Visavuori, piha- ja museokierros, Visavuoren kahvila

Yhdistys tarjoaa osallistujille kahvit.

Lisätiedot ja ilmoittautumisohjeet: www.finfamipirkanmaa.fi/omaiskahvila

Yhdistelmäretki Naantaliin ja Muumimaailmaan (UUSI)

Lauantaina 6.7. klo 9-20

Lähde aina niin ihanaan Naantaliin – ystävän kanssa vanhaan Naantaliin tai Muumimaailmaan lasten/lastenlasten kanssa.

Muumimaailmassa voi kokea vaikka mitä hauskaa ja kummaa. Muumitalossa näkee miten Muumit ihan oikeasti asuvat, ja Noidan talossa voi nähdä kaikenlaista outoa ja jännää. Niiskun keksintöpuistossa riittää ihmeteltävää hieman isommillekin ja Nuuskamuikkusen leirillä kuulee niin huuliharpun soittoa kuin jännittäviä tarinoitakin. Satukohteiden lomassa voi istahtaa teatteriesityksen äärelle, tassutella paljasjalkapolulla tai vaikka pulahtaa hiekkarannalla uimaan.

Nipsun Putiikista ja Vanhankaupungin Muumimyymälästä löytyvät ihanimmat muumituotteet mukaan kotimatkalle. Vanhankaupungin puolelta löydät Eriskummallisen kahvilan ja Teehuoneeen maukkaine leivoksineen.

Naantalin viehättävässä vanhassa kaupungissa on aikaa katsella, istuskella, nauttia maisemista, shoppailla ja kierrellä vapaasti kujilla – Rakkaudenpolku mutkittelee Kuparivuorentieltä kallioiden yli Naantalin vanhan kaupungin rantaan. Se on hiekoitettu kävelytie, jolta on pääsy Kuparivuoren kallioille ihastelemaan merimaisemia.

Naantalin Vanhankaupungin vieressä sijaitsee rannan silhuettia hallitseva valkoinen kivikirkko. Naantalin kirkko on ainutlaatuinen nähtävyys Suomessa, sillä se on rakennettu 1460–80-luvuilla katolisen birgittalaisluostarin kirkoksi. Kultaranta siintää sataman toisella puolella ja halutessasi voit tehdä esimerkiksi omatoimisen bussiretken Kultarannan puutarhaan, missä on opastettu puutarhakierros.

Tämä retkemme ei sisällä ruokailua, mutta rantabulevardin lukuisista ravintoloista löydät varmasti itsellesi sopivan.

Hinta pelkästään Naantaliin meneville: Matka Naantaliin 15€.
Hinta Muumimaailmaan meneville: Matka Muumimaailmaan aikuiset ja yli 2-vuotiaat 35€. (Alle 2-vuotiaat 15€).
Milloin: lauantaina 6.7. Lähtö Tampereelta Vanhan kirkon edestä klo 9.00 ja paluu samaan paikkaa klo 20.00 mennessä.
Mihin: Matkaamme kohti Naantalin viehättävää vanhaa kaupunkia ja Muumimaailmaa. Pieni pysähdys meno/paluumatkalla Auran ABC-asemalla.
Sitovat ilmoittautumiset 20.6 mennessä: https://link.webropolsurveys.com/EP/41ADF5FC03FACBD2

Lisätiedot: sari.nurminen@finfamipirkanmaa.fi / 040 544 3139

Voimamatka – lähimatka luonnon voimapaikkoihin (UUSI)

Lauantaina 6.7. klo 12.00-17.15

Oletko haaveillut pyhiinvaellusmatkasta? Täyttäisikö matkakaipuutasi päivän retki lähiseudullamme oleviin voimapaikkoihin, yhdistäen matkaan myös hyvää ruokaa?

Teemme Tampereelta käsin päiväretken, jonka aikana tutustumme voimapaikkoihin niitä kunnioittavalla tavalla. Voimapaikoissa jokainen saa hiljentyä, ja nauttia luonnosta, kukin omalla tavallaan.

Retkellä oppaana toimii luontolähtöisiä ohjelmapalveluita tuottava, Metsämieliohjaaja ja fytoterapeutti Marja Jokela, joka matkojen aikana kertoo luonnon voimapaikoista ja ohjaa mielen hiljentämisessä luonnossa.

Matrocks Oy:n esteetön bussi kuljettaa meidät turvallisesti kohteesta toiseen:

 • 12.00 Lähtö Tampereelta Vanhalta kirkolta kohti Jämijärveä. Oppaamme tarinoi matkalla luonnon voimapaikoista ja pyhistä paikoista, joista suomalaiset ovat hakeneet voimaa arkeen kautta aikojen.
 • 13.00 Voimamatkan ensimmäinen kohde sijaitsee Hämeenkankaalla, jossa sijaitsevat Uhrilähde ja Kylmänmyllynlähde ovat olleet kautta aikojen paikkoja, joista on haettu luonnon rauhaa, ja jopa parannusta vaivoihin. Lähteillä olosta nautimme jokainen omalla tavallamme. Perinteisesti lähteen vettä on haettu parannusvedeksi. Lähteen vettä voi halutessaan ottaa mukaan omiin pulloihin.
 • 14.30 Palaamme Hämeenkyröön, Frantsilan Kehäkukkaan, jossa nautimme herkullisen myöhäisen kasvisruokalounaan. Kehäkukan Yrttimyymälässä ja Käsityöläisten Puotihuoneella on mahdollisuus ostoksien tekemiseen ennen matkan jatkumista tai istahtaa hetkeksi Pappilanjoen varressa olevalle yrttitarhan penkille.
 • 16.00 Suuntaamme Hämeenkyrön Kyröspohjaan Kirkkojärven maisemiin, jossa tutustumme Frantsilan Luomuyrttitilan perustajien Virpi Raipala-Cormierin ja Jim Cormierin luomaan upeaan metsäpuutarhaan ja Jatulintarhaan.
 • 17.00 Lähdemme suuntamaan kohti Tamperetta, Maisematien kautta luonnosta voimaantuneina.
 • 17.15 Saapuminen Keskustorille.

Mukaan mahtuu 44 henkilöä. Matkalla käytössä esteetön bussi, ilmoita ilmoittautumislomakkeessa liikkumisen apuvälineesi.

Hinta: Matkan hinta 16e/hlö
Sitovat ilmoittautumiset 24.6 mennessä:
https://link.webropol.com/ep/VOIMAMATKA2024FinFamiPirkanmaa
Lisätiedot: lea.haro@finfamipirkanmaa.fi /  0400 871 481

Retki Kyrön tislaamolle Isokyröön

Lauantaina 31.8. klo 8-18

Elokuussa toteutamme retken pohjoismaiden suurimpaan ruisviskitislaamoon. Kyrön vierailukeskus sijaitsee kauniilla paikalla Kyrönjoen rannalla Isossakyrössä. Vierailukeskuksella aloitamme retkipäivän lähiraaka-aineista valmistetulla lounaalla, joka tarjoillaan vierailukeskuksen ravintolassa. Tämän jälkeen siirrymme opastetulle tislaamokierrokselle.

Tilaamokierroksen jälkeen on mahdollista osallistua omakustanteisesti noin tunnin kestävään tastingiin (25€/hlö). Sitova ilmoittautuminen pyydetään ilmoittautumisen yhteydessä. Tastingin ajan muut voivat tutustua omatoimisesti alueen ympäristöön sekä vierailukeskuksen kauppaan, josta voi ostaa kotiin viemiseksi kaikenlaista kyrömäistä.

Retken aikataulu:

 • 8.00 Lähtö Keskustorin Vanhalta kirkolta
 • 10.45 Saapuminen Kyrön vierailukeskukselle
 • 11.00 Lounas vierailukeskuksen ravintolassa
 • 12.00 Opastettu tislaamokierros
 • 13.30 Omakustanteinen tasting tai omaehtoinen tutustuminen alueeseen
 • 15.00 Lähtö paluumatkalle
 • 17.45 Saapuminen Keskustorille

Hinta: 38,50 euroa / henkilö: Hinta sisältää matkat, lounaan ja opastetun tislaamokierroksen. (Huom! jos osallistut tastingiin, on se omakustanteinen ja maksetaan paikan päällä erikseen)
Paikka: Kyrön tislaamo ja vierailukeskus, Oltermannintie 6, Isokyrö
Ilmoittautumiset: Huom! Ilmoittautumislinkki aukeaa ti 2.1.2024 klo 8 ja sulkeutuu 18.8.2024 klo 23.59. https://link.webropolsurveys.com/EP/30E32B3E28E83767 
Lisätietoja: tiina.vartiainen@finfamipirkanmaa.fi / 050 448 8134

Retki RUOSTEJÄRVEN VIRKISTYSALUEEN KAUNIISIIN HIEKKAHARJU- JA JÄRVIMAISEMIIN (Uusi)

Lauantaina 14.9. klo 10.00-16.30

Ruostejärvellä silmä ja mieli lepää kauniissa luonnon maisemissa. Ruostejärvi tunnetaan erityisen kirkasvetisestä ja hiekkapohjaisesta järvestä sekä upeista hiekkarannoista, hiekkaharjumaastoista ja kuvan kauniista niemenkärjistä.

Lähtö: klo 10.00 Tampereelta, Keskustorin Vanhan kirkon edestä
Paluu: klo 15.00 Ruostejärven virkistysalueen parkkipaikalta Tampereelle, Keskustorin Vanhalle kirkolle ilman pysähdyksiä.

Menomatkan varrella 30 min pysähdys (n. klo 10.45–11.15) Urjalan makeistukulla, josta mahdollisuus ostaa retkelle eväitä ja kotiin tuliaisia. Sieltä matka jatkuu ilman muita pysähdyksiä Ruostejärven virkistysalueen parkkipaikalle.

Paikan päällä voit ohjaajien opastuksella lähteä kiertämään Ruostejärven 3.5 km pitkää pitkospuilla katettua ympyräreittiä tai omatoimisesti tutustua läheiseen luontoon ja uimarantaan sekä itsellesi sopivana ajankohtana siirtyä pitkospuita pitkin (n. 500 m parkkipaikalta) Myllylahden laavulle evästämään. Samalle laavulle ympyräreitin kiertäjät reitin lopuksi myös pysähtyvät eväille.

Varaa matkaan omat eväät. Pukeudu sääolosuhteiden mukaisesti.

Huomioithan retkelle ilmoittautuessasi, että maasto on metsäistä maapohjaa kapeine pitkospuupolkuineen.

Retken hinta 11 € / hlö.

Ilmoittautuminen: https://link.webropol.com/ep/Ruostejarvenluontoretki
– Ilmoittautumislinkki aukeaa ma 29.7 klo 9.00
– Ilmoittautuminen on sitova, peruminen maksutta vain lääkärintodistuksella.
– Muista ilmoittaa jokainen osallistuja erikseen omalla lomakkeella
Lisätietoja: tiina.vartiainen@finfamipirkanmaa.fi / 050 4488 134

Pin It on Pinterest