Kesän 2022 toimintaa

Kesän 2022 ohjelma

Seuraavassa on esitelty kesän toimintojamme.

Tervetuloa mukaan!

Osa kesän toiminnoista löytyy seuraavilta alasivuilta:

Kesäkahvilat

Tervetuloa mukaan kesän teemallisiin kahviloihimme, joita järjestetään tänä kesänä kesäkuussa ja elokuussa. Kahvilat ovat kaikille avoimia ja maksuttomia.

ti 7.6. klo 14-16 Laavukahvit Makkarajärvellä
(Ilmoittaudu mukaan 5.6. mennessä)

Tapaamme ratikan päätepysäkillä (Hervantajärvi–Makkarajärvenkatu) klo 14, josta suuntaamme n. 700 m päässä olevalle Makkarajärven nuotiopaikalle. Nuotiolla nautimme makkarat sekä nokipannukahvit. Halukkaat voivat samalla reippailla Makkarajärven ympäri (800 m).

Jotta osaamme varata riittävän määrän evästä, ilmoitathan osallistumisestasi 5.6. mennessä joko itua@finfamipirkanmaa.fi tai 050 448 8134 (Tiina V.)

ti 14.6. klo 14–16 Kahvia ja unelmia

Tervetuloa pysähtymään unelmien ja kahvin äärelle. Kahvilassa on mahdollisuus askarrella oma unelmakartta. Unelmakartan tekeminen voi parhaimmillaan tuoda inspiraatiota ja toivoa sekä parantaa omaa hyvinvointia. Kahvilasta löytyy askartelutarpeita, mutta voit halutessasi ottaa mukaan myös omia kuvia tms. materiaalia.

Kahvila kokoontuu yhdistyksen toimistolla (Hämeenkatu 25 A, 3. krs).

Lisätietoja: sanna.karkkainen@finfamipirkanmaa.fi, 050 323 2221

ti 21.6. klo 14-16 Hatanpään Arboretum

Tervetuloa mukaan picnic kesäkahvilaan Hatanpään Arboretumiin. Pysähdytään yhdessä hetkeksi kauniiden maisemien keskellä maailman tärkeimmän kysymyksen – ”Mitä sinulle kuuluu?” äärelle.

Tavataan Hatanpään Kartanon edessä klo 14.00 ja lähdetään yhdessä etsimään sopiva paikka levittää picnic-liinat. Yhdistys tarjoaa osallistujille kahvit ja kahvipullan. Voit ottaa myös itse omia picnic-eväitä mukaan oman istuinalustan tai viltin lisäksi. Muista pukeutua säänmukaisesti.

Jos kaatosadetta ja ukkosta luvassa säätiedotuksessa, ilmoitamme kokoontumispaikan muutoksesta tai kahvilan peruutuksesta yhdistyksen Facebookissa ja nettisivuilla.

Lisätietoa: lea.haro@finfamipirkanmaa.fi, 0400 871 481

Hatanpään arboretumiin pääsee bussilla. Bussilinjat ja -aikataulut voi tarkistaa Nyssen verkkosivuilta www.nysse.fi

Jos tulet omalla autolla, esim. kartanon viereiselle P-alueella on sallittu pysäköinti 3 tunniksi kiekolla ja e-luvalla.

ti 28.6. klo 14-16 läsnäolotaidot ja kehon kuuntelu (Ilmoittaudu mukaan)

Miten rauhoittaa ja tauottaa hektistä arkea? Miten auttaa mieltä ja kehoa palautumaan arjen rasituksesta? Miten pysähtyä kehon äärelle ja kuulla sen lähettämiä viestejä? Jos tunnet, että kaipaisit näihin kysymyksiin vastauksia käytännöntasolla tapahtuvan harjoittamisen avulla, niin tule mukaan. Pieni hetki tietoista pysähtymistä voi olla juuri se mitä tarvitset. Rauhoittamista ja kehon äärelle pysähtymistä harjoitetaan suuntaamalla huomiota hengitykseen sekä kehotuntemuksiin. Harjoitukset ovat erilaisia ja eri mittaisia – aiempaa kokemusta harjoittamisesta ei tarvita.

Tavataan klo 14 FinFami Pirkanmaan toimistolla (Hämeenkatu 25 A 6. krs). Tila mahdollistaa kymmenen henkilön osallistumisen paikan päällä. Mahdollisuus osallistua myös Teamsin välityksellä.

Ilmoittautumiset ja lisätiedot: Anniina Kettula (anniina.kettula@finfamipirkanmaa.fi)

Huom! Toiminta saa jatkoa heinäkuussa.

ti 23.8 klo 12-15 kuumaa ja kahvia Kangasalla
(Ilmoittaudu mukaan 19.8. mennessä)

Kuumaa ja kahvia tarjoilee elämyksen Ilkon asukasyhdistyksen rantasaunalla, Kangasalla. Ilkon asukasyhdistyksen saunamökki on pienen Pitkäjärven rannalla, ihanasti omassa rauhassa.

Päivän teema käsittelee seuraavia kysymyksiä. Mistä sinun onnellisuutesi koostuu arjessa tai mitä onnellisuus sinulle tarkoittaa? Kun olet onnellinen, miten se vaikuttaa ja missä onnellisuus tuntuu? Mietitään näitä saunan löylyssä tai kahvikupposen äärellä.

Bussilla pääsee muutaman sadan metrin päähän saunalta. Rantasaunalle oikotietä pääsee polkua pitkin. HUOM! lopussa jyrkät raput alas! Myös autolla pääsee pihaan metsätietä pitkin.

Ilmoittautuminen pe 19.8 mennessä.

Lisätietoja: sari.nurminen@finfamipirkanmaa, 040 544 3139

Ti 30.8. klo 14-16 Muistokahvila

Tule nauttimaan kahvista ja hyvästä seurasta, sekä jakamaan muiden kanssa jokin sinulle tärkeä kesämuisto. Muistonsa voi esitellä esimerkiksi tuomalla esineen, valokuvan, musiikkikappaleen tai ihan vaan tarinansa kahvilaan. Tyyli on vapaa. Muisto voi olla vuosikymmenienkin takaa, mutta yhtä hyvin vaikka tältä kuluneeltakin kesältä.

Kahvila kokoontuu yhdistyksen toimistolla (Hämeenkatu 25 A, 3. krs).

Kulttuuria ja kesätekemistä Iisan kanssa

Tule kokemaan kulttuuria ja kesätekemistä! Alla oleviin tapahtumiin ja museokäynneille ei tarvitse ilmoittautua etukäteen, kokoonnutaan tapahtumapaikan edessä mainittuna kellonaikana (tai viisi minuuttia ennen) ja lähdetään yhdessä osallistumaan. Tapahtumat ja museokäynnit ovat maksuttomia ja avoimia kaikille.
Tervetuloa mukaan!

Lisätietoja: iisa.eisala@finfamipirkanmaa.fi / 050 552 4339

Perjantai 3.6. klo 15.00–18.00

Milavida, Milavidanrinne 8

Vivienne Westwood – muotia yksityiskokoelmasta. Näyttelyssä on esillä keräilijä Lee Pricen kokoelmaa tunnetusta muotisuunnittelijasta, aktivistista ja kapinallisesta Westwoodista.
Nottbeckit – Tampereen kosmopoliitit. Näyttely Wilhelm Nottbeckin ja hänen perheensä loisteliaasta elämästä.

Torstai 16.6. klo 16.00–17.00

Laikunlava, Puutarhakatu 1

Kansainvälisen kansantanssifestivaalin Pispalan Sottiisin avajaiset. Tapahtuma on esteetön.

Perjantai 17.6. klo 12.00–15.00

Poliisimuseo, Vaajakatu 2, Hervanta

Taiderikoksia Suomessa – näyttely kertoo suomalaisista taiderikoksista, poliisin tekemästä esitutkinnasta ja viranomaisyhteistyöstä muun muassa Kansallisgallerian tutkijoiden kanssa. Mitä ovat taiderikokset ja miten niitä selvitetään? Miten taideväärennöksiä myydään ja ketkä väärennettyä taidetta ostavat? Näyttely esittelee keskeisiä Suomessa tehtyjä taiderikoksia ja niiden poliisitutkintaa, nähtävillä on väärennöksiä esimerkiksi Gallen-Kallelan, Schjerfbeckin, Picasson ja Légerin töistä.

Maanantai 27.6. klo 12.00 ->

Laikunlavalla, Puutarhakatu 1

Flamenco-viikon avajaiset

Perjantai 8.7. klo 15.00–18.00

Vapriikki, Alaverstaanraitti 5

Museokeskus on täynnä näyttelyitä, joista valita! Tampere liekeissä, Finlayson 200 – tehtaasta brändiksi, Tampere 1918, Aamukahvi ja tuore lehti… Vaihtuvien näyttelyiden lisäksi pysyvät näyttelyt esimerkiksi luonnontieteellinen museo, postimuseo, pelimuseo.

Lauantai 9.7. klo 10-17

Pirkkalan Muinaismarkkinat, Suupantori & Reippi-tila

Pirkkalan Muinaismarkkinat tarjoavat jokaiselle jotakin! Ohjelmassa on huomioitu niin lapset kuin aikuisetkin, esityksiä pääsee seuraamaan ja katselemaan, mutta myös osallistumaan itse muinaissoittimien kokeiluun ja Varpa-viikinkipelin pelaamiseen.

Lapsille suunnatussa ohjelmassa on mm.

  • Teatteriryhmä Taiga-Maton Viikinkiseikkailu klo 10.30. Ikäsuositus 4–12-vuotiaat ja perheet. Kesto noin 30 minuuttia, Jurtta-teltta.
  • Lasten viikinkikierros klo 13.00, kesto noin 30 minuuttia, lähtö Muinaiskylän portilta. (Huom! Ei esteetön)
  • Lasten miekka – ja kilpityöpaja klo 10–17, Reipin museon piha
  • Lasten arkeologiset leikkikaivaukset, klo 10–17, Reipin museon piha

Aikuisille suunnatussa ohjelmassa on mm.

  • Varpan heitto klo 11.00–17.00. Varpa on hauska, ruotsalainen viikinkipeli, jossa tarkoitus on heittää kivistä tai metallista kiekkoa mahdollisimman lähelle maalitikkua.
  • Taistelunäytökset, Birckalan Kaarti, klo 12.00 ja 15.00.
  • Nosta & Damus – Suuri Kirppusirkus klo 12.30 ja 16.00. Mimiikkaa, sirkusta, tarinankerrontaa ja vatsastapuhumista. Sopii ensisijaisesti aikuisille. Kesto noin 30 minuuttia.
  • Taontatyönäytös klo 14.00. Kesto noin 45 minuuttia, Sepän paja.
  • Muinaissoittimien työpaja klo 14.00. Työpajassa tutustutaan muinaissoittimiin ja siihen, mitä soittimilla on soitettu. Erilaisia Suomen alueen muinaissoittimia pääsee myös itse kokeilemaan. Kesto noin 30 minuuttia, Jurtta-teltta.

FinFami osallistuu ryhmänä Varpan heittoon klo 11.00, Suureen Kirppusirkukseen klo 12.30 ja muinaissoittimien työpajaan klo 14.00.

Perjantai 15.7. klo 15–18

Työväenmuseo Werstas, Väinö Linnan aukio 8

Työväenmuseo Werstas on Tampereen toiseksi suurin museokeskus, näyttelyissä on mm. Höyrykonemuseo, Teollisuusmuseo, Ratajätkät ja Lomakansa.

Torstai 4.8.2022

Tapahtumien yö , FinFami suuntaa Milavidaan! Milavidanrinne 8

Klo 15.45. – 16.45, opastettu kävelykierros Palatsin puistossa. Lähtö ala-aulasta, säävaraus.
Kävelykierroksen jälkeen osallistumme 20-luvun kuvaukseen: Milavida tarjoaa rekvisiitan ja kuvauspisteen, jolla voimme ikuistaa FinFamin 20-luvun tapaan. Kuvauspiste on auki toisessa kerroksessa klo 16.00–22.00. Huom! Valokuvaukseen osallistuminen ei ole pakollista, mukaan voi tulla seuraamaan ja katselemaan rekvisiittaa.

Kuvaushetken jälkeen Jazzin ikivihreitä kappaleita 20-30-luvuilta on kuultavissa ensimmäisessä kerroksessa klo 17.00 – 17.45.

Musiikin siivittämänä FinFami voimistelee 20-luvun tahtiin klo 18.00–18.15. Voimistelutuokio sopii kaikille, osallistua voi tavallisilla vaatteilla. Lähtö ala-aulasta, kesto 15 minuuttia.

Voimistelun jälkeen voi valmistaa itselleen 20-luvun tyylisen naamio ensimmäisen kerroksen käsityöpajassa klo 19.00 asti. Mikäli voimisteluintoa on vielä askartelun jälkeen, loppuverryttelyn voi käydä tekemässä klo 19.15–19.30 ala-aulan kautta.

Lauantai 27.8.

Venetsialaiset

Elokuun viimeisenä viikonloppuna vietetään Venetsialaisia, kesän päättävää veden, valon ja tulen juhlaa. Laita päivämäärä alustavasti kalenteriisi, päivän sisältö julkaistaan lähempänä yhdistyksen Facebook-sivuilla.

Läsnäolotaidot ja kehon kuuntelu

Miten rauhoittaa ja tauottaa hektistä arkea? Miten auttaa mieltä ja kehoa palautumaan arjen rasituksesta? Miten pysähtyä kehon äärelle ja kuulla sen lähettämiä viestejä?

Jos tunnet, että kaipaisit näihin kysymyksiin vastauksia käytännöntasolla tapahtuvan harjoittamisen avulla, niin tule mukaan. Pieni hetki tietoista pysähtymistä voi olla juuri se mitä tarvitset. Rauhoittamista ja kehon äärelle pysähtymistä harjoitetaan suuntaamalla huomiota hengitykseen sekä kehotuntemuksiin. Harjoitukset ovat erilaisia ja eri mittaisia – aiempaa kokemusta harjoittamisesta ei tarvita. Ota mukaan lämmintä vaatetta.

Paikka: Hämeenkatu 25 a (6. kerros) / Teams
Lisätietoja ja ilmoittautumiset: Anniina Kettula (anniina.kettula@finfamipirkanmaa.fi)

ti 28.6. klo 14-16 läsnäolotaidot ja kehon kuuntelu

Kesäkuun lopun kerta on kesäkahvilan yhteydessä. Tila mahdollistaa kymmenen henkilön osallistumisen paikan päällä. Mahdollisuus osallistua myös Teamsin välityksellä.

Ti 5.7. klo 16-18 Läsnäolotaidot ja kehon kuuntelu

Tila mahdollistaa kymmenen henkilön osallistumisen paikan päällä. Mahdollisuus osallistua myös Teamsin välityksellä.

ti 12.7. klo 16-18 Läsnäolotaidot ja kehon kuuntelu

Tila mahdollistaa kymmenen henkilön osallistumisen paikan päällä. Mahdollisuus osallistua myös Teamsin välityksellä.

Nuorten ja nuorten aikuisten toimintaa

KE 8.6. Nuorten pakohuonepelit (13-17v)

Keskiviikkona 8.6 mennään pakohuonepelailemaan Mysteeriin klo 17.40-18.40. Tapaaminen FinFamin toimistolla klo 16.30. Mysteerissä oltava paikalla 15 minuuttia ennen pelien alkua. Meille on varattu Amurin noita – huone.

Mukaan mahtuu max 5 pelaajaa. Jos halukkaita on enemmän, ei hätää. Varataan toinen pakohuoneaika, niin kaikki halukkaat pääsevät mukaan.

Maksuton.

Ilmoittautuminen pe 3.6 mennessä Sarille 040 544 3139 / whatsapp

KE 15.6. Nuorten chillaus ja grillaus (13-17v)

Keskiviikkona 15.6. klo 15-21 on luvassa chillausta, grillausta sekä sauna uintimahdollisuudella. Paikkana Ilkon asukasyhdistyksen saunatupa Kangasalla. Maksuton.

Ilmoittautuminen 6.6. mennessä Sarille 040 544 3139 / whatsapp

SU 28.8. KLO 15-18 Virkistyspäivä Pyysalon leirikeskuksessa

Nuorille, joilla on nepsypulmia tai mielenterveyden haasteita, sekä heidän vanhemmilleen. Aikuisille vertaistuellinen keskusteluryhmä ja nuorille yhdessäoloa pelaillen ja herkutellen. Lopuksi yhteisesti Tuomas-kodalla makkaranpaistoa ja nuotiolettuja.

Tapahtuman järjestää Kangasalan seurakunta. Paikkana on Pyysalon leirikeskus (Pyysalontie 23, Kangasala).

Ilmoittautumiset 12.8.2022 mennessä nuorisodiakoni Jonna Aholle 040 309 8181, jonna.aho@evl.fi. FinFamilta mukana koordinaattori Juho Soukka.

PE 2.9. Nuorten aikuisten vertaisilta Vähäsillassa

Oletko huolissasi ystäväsi tai perheenjäsenesi jaksamisesta? Onko läheinen tai ystäväsi sairastunut ja kaipaat tukea tilanteeseen? Haluaisitko saada lisätietoa mielen hyvinvoinnista tai kuulla päihde- ja mielenterveysomaisten kokemuksia. Nuorten aikuisten vertaisiltaan voit tulla kuulemaan yhdistyksemme toiminnasta, saada neuvoa tilanteeseen ja oman jaksamisen tueksi sekä kuulla vertaisen tarinan. Tilaisuus on tarkoitettu ennen kaikkea sinulle nuori aikuinen, joka kaipaat neuvoa ja tietoa läheisestäsi nousseen huolen myötä.

Luvassa rentoa yhdessäoloa, keskusteluja, herkuttelua, sauna ja uintimahdollisuus. Kyyti järjestyy.

Ilmoittautuminen 29.8 mennessä Sarille 040 544 3139 / whatsapp
sari.nurminen@finfamipirkanmaa.fi

LA-su 3.-4.9. Nuorten Vähäsilta (13-18v.)

Onko läheisesi (sisarus, ystävä, vanhempi, serkku, isovanhempi…) sairastunut johonkin mielenterveyden häiriöön tai onko hänellä pulmia päihteiden kanssa? Oletko huolissasi läheisestäsi tai omasta jaksamisestasi tilanteessa?

Lähde mukaan viettämään rentoa ja mukavaa viikonloppua Vähäsillan maisemiin. Saat mahdollisuuden tavata toisia nuoria, joilla samankaltaisia kokemuksia. Vähäsilta sijaitsee Teiskossa idyllisen Paarlahden rannalla, vain puolen tunnin ajomatkan päässä Tampereen keskustasta. Paikka on varattu kokonaisuudessaan meille, joten siellä ei tuolloin ole muita. Mukaan mahtuu 8 nuorta ja se on maksuton.

Mukaan tarvitset säänmukaiset vaatteet, pyyhkeen/uikkarit (jos haluat saunoa ja uida).  Jos jäät yöksi, ota siinä tapauksessa mukaan makuupussi/vuodevaatteet. Voit tulla vain päiväksi, yöksi ei tarvitse jäädä.

Luvassa keskusteluja, vertaistukea, chillailua, grillailua, herkuttelua ja rentoa yhdessäoloa.

Lisätietoja ja ilmoittautuminen: Sari Nurminen / sari.nurminen@finfamipirkanmaa.fi / puh. 040 544 3139

Pin It on Pinterest