Olen lukenut, että käsityö on hyvää terapiaa ja aivovoimistelua. Itse uskon tähän väittämään täysin. Käsitöitä suunnitellessa ja tehdessä unohtuvat arjen huolet ja murheet.

Vuosia sitten omaiseni sairastuttua etsin apua suuressa ahdistuksessani. Tamperelaisesta löysin yhdistyksen ilmoituksen ja niin menin suoraan Ritvan luo. Ensiapu löytyi vertaistukiryhmästä, jota Leila ja Anja ansiokkaasti ohjasivat. Lämmin kiitos heille.

Seuraavaksi hakeuduin vapaaehtoiskoulutukseen ja kahvilaemännäksi. Erään Ritvan ohjaaman illan jälkeen minulle ehdotettiin, että ryhtyisin ohjaajaksi Anjan ja Leilan vetämään askarteluryhmään. Heiltä sain tarvittavan opin, miten ihmiset saadaan innostumaan ja pitämään askartelusta. Pian Leila ja Anja siirtyivät muihin tehtäviin. Sain työparikseni Riitan. Hänen kanssaan toimimme vuosia. Meillä oli kivaa ja väki viihtyi.

Askartelun merkeissä yhdistyksen vapaaehtoisena kului 10 muistorikasta vuotta ja saimme palvella monia ihania asiakkaita. Kun ikäännyin, halusin luopua tehtävästä ja antaa nuoremmille tilaa.

 

Jossain vaiheessa Pirkko keksi, että perustetaan käsityöpiiri ja pyysi minutkin mukaansa. Lähdin hieman arvellen. Aluksi käsityöpiiri kokoontui lauantaisin, sitten se siirrettiin viikolle kahvilan yhteyteen. Ratkaisu toimii täydellisesti ja väkeä tulee tuvan täydeltä. Pirkon lopetettua käsityöpiirissä sain työparikseni Katriinan. Hän on hyvin luova ja meillä synkkaa hienosti.

Koko käsityöpiirin porukka on aivan mahtavaa. Meitä kaikkia käsitöiden lisäksi yhdistää huoli sairaasta lähimmäisestä. Meille käsityö on iloista terapiaa ja käsityöpiiri yhteistä tekemistä.

Käsityöharrastuksella on jännä vaikutus ihmismieleen. Se samalla rauhoittaa ja virkistää, sekä kohottaa mielialaa. Sinä, joka olet kuin lapsi karkkikaupassa nähdessäsi lankahyllyn herkulliset värit ja suloisen pehmeät kerät, olet oikealla tiellä. Käsityöharrastuksesta on lupa nauttia täysin rinnoin ilman ikäviä sivuvaikutuksia.

Moni innokas käsityöntekijä tekee herkästi yli oman tarpeen. On hauskaa, kun valmiille työlle löytyy käyttäjä. Viime vuonna Heli ja Katriina lahjoittivat huomattavan määrän sinivalkoisia vauvansukkia Yliopistolliseen keskussairaalaan. Ne sukat oli tosi söpöjä.

 

On hienoa, että tilojen muodossa saamme tukea käsityöharrastukselle. Jaettu ilo on kaksinkertainen ilo. Yhteiset harrastukset lujittavat yhteenkuuluvuutta. On erinomainen asia, että on muutakin yhteistä kuin huoli sairaasta lähimmäisestä. Käsityö myös keventää yksinäisyyden taakkaa ja ahdistusta, ja tuo jopa uusia ystäviä kuten hyvillä harrastuksilla on tapana.

Myös sinä olet lämpimästi tervetullut käsityöpiiriimme joko käsityön kanssa tai ilman. Leppoisan seurustelun merkeissä ilman ohjausta jaamme ideoita keskenämme elämän eri asioista tai rupattelemme ajankohtaisista aiheista. Vanhanajan ompeluseuran tyyliin.

Tule mukaan, et ole yksin. Olemme yhdessä.

 

Aila
vapaaehtoinen

Käsityöpiiri kokoontuu syksyllä 2018 kahtena maanantaina 17.9. ja 19.11. klo 13 – 15 FinFami Pirkanmaan toimistolla, osoitteessa Hämeenkatu 25 A, 3. krs.

Pin It on Pinterest