Lokakuun 21. päivä ympäri maapallon vietetään kansainvälistä vertaistuen päivää. Yhdistyksemme yksi tärkeimmistä tehtävistä on vertaistuen mahdollistaminen.

Tänä vuonna haluamme erityisesti korostaa vertaistuen merkitystä vanhemmille ja muille huoltajille.

Omaisneuvontaan tällä hetkellä hakeutuvista valtaosa on mielenterveyden- tai päihdehäiriön kanssa kamppailevien nuorten vanhempia ja heistä suurin osa naisia. Vuosi sitten alkaneen Isille tukea arkeen -kampanjan pyrkimyksenä on rohkaista myös isejä vertaistuen piiriin. Vertaistuesta on hyötyä kaiken ikäisille ja -sukupuolisille!

– Vertaistuessa parasta on se, että pääsee puhumaan vaikeista asioista, eikä niitä tarvitse selittää juurta jaksaen, sillä muut tuntevat tilanteen ja pystyvät samaistumaan omaani. Lisäksi asioiden auki puhuminen jäsentää omia ajatuksia ja auttaa niitä uusille urille, eräs Itua- hankkeen toimintaan osallistunut isä sanoi.

Tarjoamme vertaistukitoimintaa sekä ryhmämuotoisena että kahdenkeskeisinä keskusteluina. Omaisneuvonnassa on tarjolla mahdollisuus kahdenkeskeiseen vertaistapaamiseen koulutetun kokemusasiantuntijan kanssa, jolla on oma omaiskokemus.

FinFami Pirkanmaan toiminnassa on tällä hetkellä jopa 76 kokemusasiantuntijaa. Työntekijämme tuntevat vapaaehtoiset hyvin, ja pystyvät parhaiten yhdistämään ihmiset, joilla on keskenään samankaltaisia kokemuksia tai tunteita omaisena olemisesta.

Vertaistuen keskiössä on toipuminen. Tavoitteena on omaisten mielenterveystaitojen sekä omien voimavarojen vahvistuminen, minkä myötä on mahdollista huolehtia paremmin omasta jaksamisesta ja hyvinvoinnista, läheisen vaikeuksista huolimatta.

– Kuinka hädissäni mä olin silloin, kun tulin siihen vertaistukiryhmään. Mä otin nenäliinojakin mukaan, kun ajattelin, että jos itken koko viikonlopun, mutta mehän naurettiin vaan koko aika, eräs vertaistoimintaan osallistunut vanhempi kertoi.

Haluamme myös nostaa esiin vertaistuen merkityksen nuorelle. Nuori voi olla esimerkiksi perheestä, jossa vanhempi tai sisarus on sairastunut tai hänellä voi olla huoli ystävän mielenterveydestä tai päihteidenkäytöstä. Joskus tuen saaminen perheessä ei ole riittävää tai mahdollista. Toinen samankaltaisia asioita kokenut nuori voi ymmärtää, millaista on elää esimerkiksi perheessä, jossa vanhemmalla on masennusta tai ongelmallista päihteiden käyttöä.

Toiminta vertaisten kanssa on luottamuksellisista, eikä toisten asioista puhuta ulospäin.

Vertaistukitoimintamme on esimerkiksi tätä:

VERTAISTUKIPUHELIN

Vertaistukea kaipaaville on suora puhelinyhteys toiseen omaiseen kolmena päivänä viikossa.

Omaisten vertaispuhelin palvelee maanantaisin ja torstaisin klo 13–16 numerossa 050 505 6533. Isiomaisille tarkoitettu vertaistukipuhelin palvelee tiistaisin klo 16–18 numerossa 050 355 3766. Myös sähköisen ajanvarauskalenterin kautta muina aikoina.

NUORILLE

Leffailtoja pari kertaa vuodessa. Seuraavan kerran 11.12.2021 klo 17. Nuoret saavat valita yhdessä leffan eri suoratoistopalveluiden tarjonnasta. Ilmoittautuminen Sari Nurmiselle WhatsAppissa p. 040 544 3139 tai Snapchatissa: sarifinfami.

Vertaistukea verkossa: Vertaistukiryhmä nuorille, joiden sisarus sairastaa syömishäiriötä kokoontuu Zoomissa keskiviikkoisin 3.11.–1.12.2021 klo 17–19. Ryhmä on osa Varsinais-Suomen FinFamin Vertaistuki Verkossa -hanketta, jossa kehitetään verkossa tapahtuvaa yksilö- ja ryhmämuotoista tukea nuorille 15–29-vuotiaille, joilla on kokemusta siitä, kun läheinen oireilee psyykkisesti tai väärinkäyttää päihteitä. Lisää toiminnasta ja linkki vertaistukiryhmään: https://www.vsfinfami.fi/vertaistuki-verkossa/

Korupaja helmikuussa 2022 ennen ystävänpäivää.

Retket Kintulammille: 2. ja 3. huhtikuuta 2022. Toinen retkistä suunnattu alle 18-vuotiaille ja toinen nuorille yli 18-vuotiaille aikuisille. Enemmän tietoa lähempänä ja Sari Nurmiselta p. 040 544 3139 tai Snapchatissa: sarifinfami.

Ryhmä nuorille aikuisille, joilla on taustalla kokemuksia vanhemman päihdeongelmasta keväällä 2022. Taustasta tasapainoon -ryhmä järjestetään yhteistyössä YTHS:n kanssa.

VANHEMMILLE

Voimavarapäivä vanhemmille 30.10.2021 KLO 14–20 Majarannassa; suunnattu vanhemmille, joiden n. 13–29-vuotiaalla nuorella on psyykkistä oireilua ja/tai päihteiden käyttöä. Ohjelmassa mm. Makkaran grillausta ja saunomista. Ilmoittautuminen: https://link.webropol.com/ep/majaranta2021

Lisätiedot: Sari Nurminen 040 544 3139, sari.nurminen@finfamipirkanmaa.fi ja Juho Soukka 040 547 7619 juho.soukka@finfamipirkanmaa.fi

Voimia vanhemmuuteen -ryhmä vanhemmille, joiden noin 13–25-vuotiaalla nuorella on psyykkistä oireilua tai päihteiden käyttöön liittyviä ongelmia.

Ryhmässä on mahdollisuus tavata toisia samassa elämäntilanteessa olevia vanhempia ja saada uusia voimavaroja omaan jaksamiseen.

Ryhmä kokoontuu neljä kertaa Torstaisin 4.11. / 11.11. / 18.11. / 25.11. klo 17-19, tapaamisten teemat ovat:

  • Nuoren sairastumiseen liittyviä tunteita
  • Nuorten mielenterveyden häiriöistä
  • Kohtaaminen
  • Oma jaksaminen, voimavarat ja toivo

Paikka: Hämeenkatu 25 A, 6. kerros
Ilmoittautumiset ryhmään 28.10. mennessä: https://link.webropol.com/ep/vv2021
Lisätiedot: juho.soukka@finfamipirkanmaa.fi / 040 547 7619

Isä-ryhmät (Itua-hanke) ympäri Pirkanmaata. Isille, joita huolettaa puolison tai lapsen mielenterveys- tai päihteiden käyttö. Ryhmät: Akaa, Lempäälä, Valkeakoski, Kangasala, Ylöjärvi, Ruovesi. TÄSTÄ pääset hankkeen sivuille.

Itua-hankkeen toiminnallinen isäryhmä ”Nakkiryhmä” kokoontuu loppuvuodesta: to 11.11 klo 17–20 Sauna, Alinenjärvi Nokia, to 9.12 klo 17–20 Ravinto, salainen lokaatio.

MUUTA VERTAISTOIMINTAA

Vapaaehtois- ja kokemusasiantuntijakoulutuksia: Ryhdy vertaistukijaksi tai muuten vapaaehtoiseksi!

Vertaisryhmiä ja koulutuksellisia vertaisryhmiä sekä mielen hyvinvointiin keskittyviä ryhmiä ja koulutuksia. Ohjaajina sekä vertaisia että ammattilaisia. Meillä on esimerkiksi seuraavanlaisia mielen hyvinvointiin keskittyviä ryhmiä:

  • Omaiskahvila kaikille maanantaisin klo 13–15, Hämeenkatu 25A, 3. krs. Vapaa pääsy. Toimintaa ja kokemusasiantuntijoiden puheenvuoroja.
  • Miehen mitta: avoin vertaistukiryhmä miehille lauantaisin klo 11–13 30.10., 20.11., 11.12. Hämeenkatu 25A, 6. krs. Ei ilmoittautumista.
  • Naisten voimin: voimavarapainotteinen vertaistukiryhmä kaikille naisille, joita yhdistää läheisen päihde- tai mielenterveyshäiriö. Maanantaisin klo 17–19 1.11. ja 13.12. Hämeenkatu 25 A (6. kerros) Ei ilmoittautumista.

Kevään 2022 aikataulu tarkentuu myöhemmin.

Pin It on Pinterest