Kunta- ja aluevaalit ovat tärkeät vaalit esimerkiksi hyvinvointialueen tulevaisuuden kannalta. Millaiseksi mielenterveys- ja päihdepalvelut muuttuvat? Saavatko ihmiset ajoissa apua? Onnistutaanko hoitojonoja purkamaan? Miten sosiaali- ja terveysalan järjestöjen rahoituksen käy tulevaisuudessa?
Jos mietit, ketä äänestäisit ja aiot tavata ehdokkaita esimerkiksi vaalitoreilla, niin tässä avuksi muutama sellainen kysymys, joilla pystyt selvittämään ehdokkaan ja puolueen ajatuksia mielenterveys- ja päihdeläheisille tärkeisiin aiheisiin.
Etenkin aluevaltuustoon valitut tulevat päättämään Pirkanmaan hyvinvointialueen asioista.
Seuraavat kysymykset löytyvät myös tästä PDF-dokumentista, jonka voit halutessasi vaikka tulostaa mukaasi.
HEITTEILLÄ VAI HOIDOSSA?
PIRKANMAALAISTEN OIKEUDET MIELENTERVEYS- JA PÄIHDEPALVELUIHIN TOTEUTUVAT HUONOSTI
KYSYMYS 1
Pirkanmaan FinFami julkaisi tutkimuksen mielenterveys- ja päihdepalveluiden tilasta omaisten näkökulmasta (2024) (https://www.finfamipirkanmaa.fi/kannanotot/ ). Aamulehden artikkelit (19.11.2024, 28.1.2025 ) tutkimuksesta luettavissa ”Ylöjärveläinen Pekka ei saanut romahtaneelle vaimolleen apua ja otti käyttöön poikkeuksellisen keinon” (https://www.aamulehti.fi/pirkanmaa/art-2000010832820.html ) sekä työikäisten sosiaalipalveluista ”Pirha myöntää: Elintärkeää tukea joutuu nyt jonottamaan jopa vuoden” (https://www.aamulehti.fi/pirkanmaa/art-2000010978624.html ).
- Miten hyvin puolueenne on tietoinen Pirkanmaan mielenterveys- ja päihdepalveluiden kriisistä?
- Miten puolueenne aikoo varmistaa pitkään aliresursoitujen mielenterveys- ja päihdepalvelujen riittävän rahoituksen?
KYSYMYS 2
Mielenterveys- ja päihdepalvelut toteutuvat yksilökeskeisesti, vaikka tutkimusnäytön perusteella läheisten ottamisella mukaan on positiivisia vaikutuksia hoidon tuloksiin ja samalla vähennetään läheisten kuormitusta. Lapsiperheiden ja aikuisten palvelujen tulee tehdä tiivistä yhteistyötä koko perheen tukemiseksi, mikä toteutuu tällä hetkellä heikosti (vrt. Imatran malli, jossa perhetyöntekijöiden vakanssien lisäämisen myötä lasten huostaanottojen määrä pudonnut huomattavasti).
- Mitä puolueenne lupaa mielenterveyshaasteiden tai päihderiippuvuuksien kanssa eläville sekä heidän läheisilleen?
KYSYMYS 3
Pirkanmaan FinFamin jäsenet eli mielenterveys- ja päihdeomaiset ovat äärimmäisen huolissaan siitä, että sairastuneille tärkeät palvelut (esim. kotiin annettavat sosiaalipalvelut) ovat tällä hetkellä liipaisimella. Sairastuneiden oikeudet lakisääteisiin sosiaalipalveluihin eivät toteudu lainkaan tai kohtuullisessa ajassa mm. palvelutarpeen arviointi, jonka perusteella myönnetään esimerkiksi sosiaalista kuntoutusta, asumispalvelua tai nimetään omatyöntekijä.
- Omaisilta saadun tiedon mukaan vastuu sairastuneista kaatuu omaisten niskaan, kun he eivät saa palveluita. Tämä vaikuttaa omaisten omaan jaksamiseen ja kykyyn käydä töissä. Mitä ajattelette tästä?
KYSYMYS 4
Sote-järjestöihin kohdistuvat avustusleikkaukset vähentävät järjestöjen mahdollisuuksia tarjota matalan kynnyksen tukea haavoittuvassa asemassa oleville. Karsittaessa julkisia sote-palveluja leikataan samalla järjestöjen ennaltaehkäisevästä tuesta ja yksilöitä arjessa kannattelevista toimista. Yhteiskunnalle on tulossa tästä iso lasku puhumattakaan inhimillisen kärsimyksen määrästä.
- Millaisena puolueenne näkee kansalaisjärjestöjen roolin yhteiskunnassamme ja miten puolueenne järjestäisi sosiaali- ja terveysalan järjestöjen toiminnan rahoituksen?