Aamulehti ja vuosi 2013. Pieni ilmoitus, mutta suuri asia. Tämä ilmoitus herätti kiinnostuksen ja toi FinFamin meidän arkeemme. Olihan toinen meistä jo omassa elämässään saanut kokemusta ihmismielen haasteista perheen arjessa omaisena. Huolet ja häpeä, yksinäisyys asiassa, josta ei yksin ulospääsyä löytynyt.

Ensimmäinen kontakti FinFamiin oli omaisten ryhmään liittyminen ja muiden omaisten kohtaaminen. Tapaamiset omaisten ryhmässä saivat ymmärtämään, ettei asian kanssa olekaan yksin.  Ryhmä antoi voimaantumista, vertaisuutta ja häpeän taakka keveni.  Kokemuksen jakaminen ystävän kanssa sai aikaan kipinän osallistua toimintaan yhdessä. Innostuimme yhdistyksen tarjoamista toimintamahdollisuuksista ja lähdimme mukaan koulutuspäiviin.

Oli ensimmäinen koulutuspäivä. Kokoonnuimme yhdistyksen tiloissa ja päivä alkoi kahvitteluhetkellä sekä tutustumisella toisiimme. Pian kuitenkin pääsimme asiaan ja paljonhan sitä olikin. Aluksi ohjaajat esittelivät yhdistyksen toimintaa ja tehtäviä. Mukana meitä oli koko joukko pöydän ympärillä, ja toki jokaisella varmasti omia ajatuksia jo siitä, miten omat mahdollisuudet toiminnassa tulisivat toteuttamiskelpoisiksi. Koulutuspäiviä oli kaksi, ja seuraavan päivän opit menivätkin jo enemmän käytäntöön. Kuulimme monista mahdollisuuksista, tapasimme jo mukana olevia ja kuulimme heidän toteutuneista poluistaan yhdistyksen toiminnassa. Koulutuspäivien jälkeen heräsi monia ajatuksia ja kysymyksiä. Olimme saaneet todistukset, mutta olimmeko valmiita? Miten menisimme mukaan toimintaan ja millaiseen toimintaan? Epävarmuutta oli vielä ilmassa ja toisaalta varauksellista uteliaisuutta.

Pohdintojen jälkeen hakeuduimme mukaan yhdistyksen vapaaehtoistoimintaan. Vaihtoehtoisia toimintoja oli tarjolla monipuolisesti ja niistä valitsimme itsellemme mielestämme sopivimmat tehtävät.  Vuosien aikana olemme jatkaneet vapaaehtoistoimintaa omien resurssiemme mukaisesti. Olemme uskaltautuneet kokeilemaan jo ehkä vähän oman mukavuusalueen ulkopuolellekin meneviä tehtäviä, toki kuitenkin muistaen koulutuspäivien opin: ”Ei, on kokonainen lause” – yksi parhaista opeista päivien aikana, ja: ”Jaksamisellasi on väliä”.

Maaliskuu 2018, istumme jälleen koulutuksessa samassa koulutustilassa.  Edelleen olemme samalla matkalla, nyt toki hieman pidemmällä ja jaetuista kokemuksista enemmän oppineina. Koulutuspäivien aiheena on ”Tunnista ja tue haavoittuvaa mieltä”. Ryhmän jäsenten ja ohjaajien omat kokemukset täydentävät opetuksen sisältöä mielenkiintoisesti. Yksi tärkeimmistä opeista on ”Tue, mutta elä omaa elämää, sillä toisen elämää et voi elää”.

Vuodesta 2013 vuoteen 2018 moni asia on muuttunut. Erityisesti yhdistyksen toiminta on laajentunut sekä tullut näkyväksi. Nyt elämme yhdistyksen 30-vuotisjuhlavuotta, mikä näkyykin runsaslukuisina tapahtumina, unohtamatta aktiivista somenäkyvyyttä. Vapaaehtoisten, omaisten ja jäsenien toimintamahdollisuudet ovat nykyään erittäin kattavat. Osallistuminen yhdistyksen toimintoihin on tehty helpoksi kaikille mukaan haluaville.

Jos olet omaisena yksinäinen, kaipaat ystävyyttä tai yhteisöä, haluat auttaa ja jakaa omaa osaamistasi tai kokemuksiasi, olisiko ratkaisusi FinFami Pirkanmaa – kuten meillä.

Tervetuloa mukaan toimintaan!

Jaana ja Ulla

Pin It on Pinterest