Aamulehti julkaisi 13.2. mielipidekirjoituksen ja me julkaisemme kirjoittajan pyynnöstä siitä pidemmän version. Teksti kertoo hyvin siitä tilanteesta, jossa moni perhe tällä hetkellä elää. Jos olet ammattilainen, pyydämme sinua lukemaan tekstin ajatuksella läpi. Jos olet sairastuneesta nuoresta huolehtiva vanhempi tai muu läheinen, toivomme tarinan antavan vertaistukea. Jos haluat keskustella omasta huolestasi ja roolistasi rinnallakulkijana, voit olla aina yhteydessä maksuttomaan keskustelutukeemme: finfamipirkanmaa.fi/tuki-ja-neuvonta
Mielenterveysasioihin liittyy edelleen paljon häpeää. Sairastuneen ja hänen läheistensä ei tarvitsisi kantaa yhtään turhaa lisäkuormaa. Kirjoittajan ja hänen läheisensä pohdinnan tuloksena julkaisemme tekstin nimellä.
—
Kukaan ei kanna vastuuta nuoresta mielenterveyspotilaasta
Omaisen näkökulmasta näyttää siltä, että Tampereen päättäjillä, poliklinikan johtajilla ja terveydenhuollon asiantuntijoilla ei ole riittävästi keinoja pitkittyneiden ongelmien ratkaisemiseksi. Paljon on yritetty tehdä ja etenkin vähemmän oireilevien nuorten hoitoon pääsy lyhytkestoisiin terapioihin on helpottunut. Silti juuri vakavimmin sairastavat ovat edelleen heitteillä!
Oma roolini sairastavan nuoren aikuisen rinnalla on ollut aktiivinen: Olen seurannut hoitoa aitiopaikalta, sillä olen ollut mukana psykiatrien vastaanotoilla, vaatinut hoitoa ja antanut lääkäreille tietoa nuoreni sairaudesta ja oireista. Olen seurannut nuoreni pitkään jatkunutta kärsimystä ja tehnyt parhaani, jotta hän saisi oikeanlaista apua. Silti lopputulos on ollut pettymys, sillä edelleen jonotamme niin psykiatrin vastaanotoille kuin terapiaankin. Tämä herättää kysymyksiä: Miten on mahdollista, että vuosien jälkeenkin hoito on pääasiallisesti jonossa odottamista? Entä ne nuoret, joiden omaiset eivät jaksa taistella?
Sen sijaan, että sulkisimme silmämme tosiasioilta, on aika avata ne! Oma huoleni liittyy seuraaviin keskeisiin ongelmiin nuorten aikuisten mielenterveyspalveluissa:
1. Pitkät jonotusajat hoitoon – Jonottaminen ei paranna ketään. Se vie sen sijaan aikaa, jota nuori ei voi saada takaisin. Vaikka hoitoon lopulta pääsisikin, on koko hoitopolku käytännössä yhtä jonotusta, kun uusia aikoja on heikosti saatavilla. Odotellessaan nuori kärsii, jää vaille asianmukaista hoitoa, ja riskinä on, että sairaus kroonistuu.Uusi vastaanotto voi olla puolen vuoden päästä, vaikka nuori tarvitsisi apua juuri nyt. Tulevasta veronmaksajasta on vaarassa tulla eläkeläinen ennen työuran alkamista.
2. Eri psykiatrit vastaanotoilla – Jos lääkäri on aina eri, usein vasta harjoitteleva psykiatri, joka ei uskalla tehdä hoitopäätöksiä, hoito ei etene toivotulla tavalla. Odottelu ja seuranta lääkepurkin lisäksi ovat vallalla olevat hoitomuodot terapioiden ja uusien hoitomuotojen sijaan. Verorahat menevät hukkaan, jos käynnit eivät johda mihinkään ja jos lääkärillä ei ole aitoa mahdollisuutta ottaa hoitovastuuta tutustumalla asiakkaaseensa. Lääkärit yrittävät varmasti parhaansa, mutta nykyinen hoitomalli on toimimaton eikä mahdollista lääkärien ammattitaidon käyttämistä parhaalla mahdollisella tavalla. Lääkäritkin vain yrittävät selviytyä vastaanotosta toiseen mahdottoman työtaakan alla.
Ratkaisevaa ei siis ole ainoastaan se, kuinka monta asiakasta poliklinikalla vastaanotetaan päivässä vaan lisäksi se, millaisia käynnit ovat laadullisesti. Käypä hoito –suositukset ja vastaanoton kohtaamiset menevät hukkaan, kun hoitopolku on hajanainen ja hoitokontakti ohut.
3. Puutteellinen hoitosuunnitelma – Nuorelle ja hänen omaisilleen hoitopolku on usein epäselvä eikä hoidon jatkuvuudesta ole tietoa. Kukaan ei ota nuoresta aidosti vastuuta, kun aikaa ja resursseja ei ole tarpeeksi. Tämä johtaa hoidon puutteellisuuteen ja jatkuvaan epävarmuuteen muutenkin heikossa kunnossa olevan nuoren elämässä. Hoitopolku onkin omaisen näkökulmasta loputon yritys taistella läheisen avun saamiseksi, ja vastauksena on pääasiassa hajanaisia vastaanottokäyntejä vailla toivonnäköaloja. Hoitotakuut voivat toteutua teoriassa, mutta käytännön tulokset nuoren elämässä ovat laihoja,vaikka juuri hoidon tehon pitäisi tässä olla tavoitteista olennaisin.
Perheelle selkeä hoitosuunnitelma olisi tärkeä, turvaa tuova ja lohdullinen. Konkretia kaiken kaaoksen keskellä toisi helpotusta. Psyykkinen sairaus on kaaos. Sen hoito ei saa olla sitä! Tärkeää olisi kuunnella asiakkaan ja omaisen toiveita hoidon suhteen ja kokeilla uusiakin hoitomuotoja rohkeasti.
4. Pelkkä lääkitys ilman terapiaa – Monet psyykkisesti sairaat nuoret tarvitsevat sekä lääkitystä että terapiaa selviytyäkseen vaikeiden oireiden kanssa. Kelan terapiaan on kuitenkin vaikeaa saada lausuntoa, kun lääkäritapaamisia on liian harvassa. Kun avunsaanti ja terapiaan pääsy vaikeutuvat jonojen takia ja kun hoitona on usein vain pelkkä lääkitys, joka sekään ei aina ole kohdillaan, on riskinä, että osa nuorista turvautuu alkoholiin ja muihin päihteisiin oloaan helpottaakseen. Nuorella voi olla edessään uusi haaste, kun päihteistä pitäisi päästä eroon, jotta muu hoito olisi mahdollista. Sairauksien kroonistumisen lisäksi on vaarana ongelmien monimutkaistuminen. Monen huumeidenkäyttäjän takana ovatkin hoitamattomat mielenterveysongelmat.
5. Omaisten rooli hoitoprosessissa – Omaisilla pitäisi olla tärkeä rooli nuoren hoitopolulla, sillä omaiset tuntevat nuorensa parhaiten ja voivat tuoda hoitohenkilökunnalle ensiarvoisen tärkeää tietoa nuoren taustoista ja voinnista. Psyykkisesti sairas nuori ei aina itse sairautensa takia pysty antamaan selkeää kuvaa omasta kokonaistilanteestaan. Ilmaisematta saattavat jäädä olennaiset asiat myös siksi, että olotila on juuri tapaamishetkellä hyvä. Vointi voi kuitenkin vaihdella radikaalisti ja kotiin palatessa voikin olla vastassa ahdistuskohtaus. Jos omaisten ääni jää kuulumatta, voi psykiatrin tietotaito mennä osittain hukkaan ja nuori jää vaille oikeanlaista hoitoa. Siksi perhe on otettava mukaan hoitokuvioon!
Kun mielenterveysongelmat ja niiden hoito vievät joka tapauksessa verorahojamme, on syytä käyttää niitä tehokkaasti. Tällä hoitotavalla rahat valuvat hukkaan. Psykiatrien vähäisyys muodostaa pullonkaulan hoitoprosessissa, jolloin koko hoitopolku vaarantuu. Koska ongelma ei ole nopeasti ratkaistavissa ja uusia psykiatreja ei ole tulossa korjaamaan vajetta, on kehiteltävä toisenlaisia ratkaisuja. On ymmärrettävää, että vain sydänkirurgi voi leikata sydänpotilaan, mutta psyykkisesti sairas sen sijaan voi hyötyä monen eri ammattilaisen antamasta avusta, kunhan hoitopolku esimerkiksi terapeutin luokse mahdollistuu. Kun vain psykiatri voi tehdä poliklinikalla lähetteet, lääkemääräykset ja tilannearviot, ei hoito etene.
Omaisen näkökulmasta hoitomallia pitäisi kehittää kokonaisvaltaisempaan suuntaan, jossa nuorella olisi selkeä hoitosuunnitelma ja perhe aktiivisesti mukana hoitoprosessissa. Ehdotankin, että Tampereella otettaisiin käyttöön tiimityöskentelymalli, jossa keskeisessä roolissa olisi yleislääkäreiden, psykiatristen sairaanhoitajien ja psykiatrien tiimityöskentely poliklinikalla. Tässä mallissa lääkäreiden roolia voisi laajentaa niin, että he toimisivat yhteistyössä psykiatrien kanssa, jolloin psykiatrien tarve vähenisi. Yleislääkäri voisi konsultoida psykiatria ilman lähetteitä ja kuukausien jonoa, tehdä lääkemääräyksiä ja lähetteitä. Samassa toimipisteessä toimiminen mahdollistaisi sujuvan yhteistyön eri toimijoiden välillä ja ennen kaikkea estäisi nuoren jäämisen välitilaan.
Vakavasti sairastavien nuorten hoito on vaativaa ja vastuullista, mutta vastuukysymysten haasteet eivät saa johtaa siihen, että nuori jää ilman riittävää hoitoa ja on oman onnensa nojassa! Myös yleislääkärillä on taitoa auttaa vaikeasti sairastavia nuoria, kunhan konsultointiapua on saatavilla. Jos hoito jätetään vain psykiatrien (joita ei siis ole riittävästi) varaan, jää nuori tosiasiallisesti ilman hoitoa jonoon, jossa kukaan ei kanna hänestä tosiasiallista vastuuta. Riittämätön hoito kroonistaa sairauksia ja hoidettavissa olevasta mielenterveyden ongelmasta voi tulla loppuelämän sairaus. Hoidon jatkuvuus ja vastuun jakaminen ovat avainasemassa, jotta nuorten hoidontarpeet saadaan tyydytettyä ajallaan ja asianmukaisesti.
Kun nykyinen malli ei asiakkaan ja omaisten näkökulmasta ole toimiva, ja kun hoidon pitäisi olla nimenomaan asiakkaita palveleva, on syytä ryhtyä toimiin ja tehdä rohkeita päätöksiä. Nuoren arvokas elämä ei saa hukkua byrokratian portaisiin eikä jonottamiseen! Jos sinulla päättäjä, terveydenhuollon ammattilainen ja vastuulääkäri on tietoa ja valtaa, on sinulla myös vastuu. Käytä valtaasi ja kanna vastuusi!
Annemari Kallioranta
FM, äiti
PS: Lapseni sai vihdoin 2 vuoden ja 3 kk odottelun jälkeen lähetteen terapiaan.
—
VASTINE: Kysyimme Pirhan psykiatrian toimialuejohtaja Hanna-Mari Alaselta näkökulmaa asiaan ja hän toivoi käytettävän kirjoitukseen vastinetta, jonka hän kirjoitti myös Aamulehteen.
Pula psykiatreista koskettaa Pirkanmaatakin
Kiitämme kirjoittajaa hyvin perustellusta mielipidekirjoituksesta. Olemme pahoillamme, että hoito ei ole kohdannut nuoren aikuisen tarvetta eikä odotuksia.
Valtakunnallinen pula psykiatreista koskettaa myös nuorten aikuisten psykiatrian poliklinikkaa. Olemme jo pitkään joutuneet turvautumaan ostopalveluihin, minkä vuoksi lääkärit vaihtuvat usein. Esimerkiksi loppuvuodesta 2024 pystyimme ostopalveluilla kattamaan poliklinikan erikoislääkäritarpeesta vain viidesosan. Näissä olosuhteissa lääkärin hoitosuhteen jatkuvuutta on ollut vaikea turvata.
Mielenterveyspalveluissamme on parhaillaan menossa muutos, jonka tarkoituksena on siirtää hoidon painopistettä varhaisempaan suuntaan. Voimavaroja siirretään perusterveydenhuollon mielenterveys- ja päihdepalveluihin, jotta nuoret saisivat oireiluun mahdollisimman aikaisin apua ja psykososiaalista tukea.
Lisäksi Pirkanmaalla valmistaudutaan toukokuussa voimaan tulevaan alle 23-vuotiaiden lasten ja nuorten terapiatakuuseen. Sen tavoitteena on vahvistaa lasten ja nuorten mielenterveyden häiriöiden ehkäisyä ja vaikuttavaa hoitoa. Lisäksi sen on tarkoitus parantaa mielenterveyden tuen saatavuutta perustason sosiaali- ja terveyspalveluissa.
Tavoitteenamme on, että mielenterveys- ja päihdeongelmien hoito olisi sujuvaa, potilaslähtöistä ja hoidon jatkuvuutta tukevaa. Pidämme tärkeänä tukea myös omaisten jaksamista ja mahdollisuutta osallistua läheisen hoitoon. Teemme parhaamme tässä esille nostettujen epäkohtien korjaamiseksi.
Hanna-Mari Alanen
Psykiatrian toimialuejohtaja, Pirkanmaan hyvinvointialue