Koronaviruksen vaikutukset Pirkanmaan FinFamin toimintaan

Maassamme vallitseva poikkeustilanne vaikuttaa rajusti myös meidän toimintaamme. Fyysisten tapaamisten määrä on minimoitava ja kokoontumisia vältettävä. Pyrimme tekemään kaikkemme, jotta pystymme tarjoamaan tukea sitä tarvitseville ja samalla pitämään riskiryhmäläiset osaltamme suojassa.

Pirkanmaan FinFami peruuttaa kaiken ryhmä-, retki-, kurssi- ja virkistystoiminnan sekä yleisöluennot toukokuun loppuun (ei koske verkkoryhmiä). Peruutukset koskevat myös omaiskahvilaa ja esimerkiksi jäseniltaa. Yhdistyksen vuosikokouskin pidetään sitten, kun se on mahdollista ja turvallista järjestää.

Omaisneuvonta toteutetaan vain sähköisesti (sähköposti, puhelin, videoyhteys). Vertaistapaamisia ei järjestetä.

Omaisneuvonnan resursseja lisätään niin ajanvarauksen kuin omaisneuvontojen määrän osalta. Käytössä on myös nettisivuilla toimiva chat-ikkuna, jossa pyritään päivystämään arkipäivisin. Chatin kautta voi esittää kysymyksiä ja tiedustella omaisneuvonnan varaamisesta.

Lisäämme verkkovertaisryhmiä Tukinettiin. Lisätietoja toimivista ja alkavista ryhmistä löydät tältä sivulta.

Omaisneuvonta

Omaisneuvonta on maksutonta keskusteluapua psyykkisesti oireilevien tai päihderiippuvaisten omaisille ja läheisille. Tällä hetkellä omaisneuvontaa tarjotaan puhelimen, videoyhteyden ja sähköpostin välityksellä. Sitä voidaan järjestää myös ilta-aikaan.

Olemme laajentaneet omaisneuvonnan ajanvarausta ja valmistautuneet neuvontamäärien lisäämiseen.

 

 • Ajanvaraus puhelimitse numerosta 040 722 4292 seuraavasti
  • MA-TO klo 9-16
  • PE klo 9-14
 • Ajanvaraus ja neuvonta sähköpostitse osoitteesta omaisneuvonta@finfamipirkanmaa.fi
 • Sähköinen ajanvaraus löytyy täältä

 

 

Verkkovertaisryhmät

HUOM! Tukinetin käyttö edellyttää maksuttoman rekisteröitymisen käyttäjäksi. 

päihdemieli -ryhmä

tiistaisin 21.4. / 28.4. / 5.5. / 12.5. klo 17.00-18.45

Ryhmä on tarkoitettu omaisille, jotka ovat huolissaan läheisensä runsaasta päihteiden käytöstä, ja johon voi liittyä mielenterveyden järkkymistä, taloudellisia ongelmia ja jopa rikollisuutta.

Ryhmässä käydään keskustelujen ja harjoitusten avulla läpi, millaisia haasteita, ajatuksia ja tunteita läheisen liiallinen päihdekäyttö tuo omaisen elämään ja miten omia voimavaroja voisi lisätä. Päihdekäyttö voi olla joko alkoholi-, huume- tai sekakäyttöä, eikä läheiselläsi tarvitse olla diagnosoitua päihde- tai mielenterveysongelmaa.

Pelkkä huoli omasta tai läheisesi hyvinvoinnista riittää.

Ryhmä toteutetaan koronatilanteen vuoksi etäyhteydellä. 

Ryhmään osallistumista varten tarvitset:

 • Tietokoneen
 • Mikrofonin ja kaiuttimet (kannettava tietokone sisältää yleensä oman mikrofonin ja kaiuttimet). Voit käyttää myös omia kuulokkeita, jos niissä on mikrofoni.

Lähetämme tarkemmat ohjeet hyvissä ajoin ennen ryhmän alkua ilmoittautuneille.

Ilmoittaudu ryhmään: https://www.lyyti.in/paihdemieli2020

Aikuisten oikeesti

Aikuisten oikeesti -ryhmä on suunnattu nuorille aikuisille, joiden jollain läheisellä (vanhemmalla, sisaruksella, puolisolla, ystävällä yms.) on mielenterveys- tai päihdeongelmia. Pelkkä huolikin läheisestä riittää.

Ryhmässä voit vaihtaa ajatuksia, kokemuksia ja tuntemuksia muiden samankaltaisessa elämäntilanteessa olevien kanssa. Samalla saat uusia näkökulmia esimerkiksi ystävänä tai puolisona olemiseen, omaan jaksamiseen ja hyvinvointiin. Ryhmään voit ilmoittautua mukaan 21.6. asti.
https://tukinet.net/teemat/aikuisten-oikeesti/
(Ilmoittautuminen vaatii maksuttoman rekisteröitymisen Tukinetin käyttäjäksi.)

Aikuisten oikeesti – ryhmä toteutetaan Tukinetissä 25.5-22.6. Ryhmächat on auki maanantaisin klo 17-19. Tämän lisäksi ryhmässä on jatkuvasti auki keskusteluseinä ja vapaasti luettavaa materiaalia. Lisäksi halukkaille on mahdollista järjestää Teams-liveryhmä.

Nuorten ja nuorten aikuisten iltachat

Mietityttääkö sinua läheisen mielenterveys? Onko arjessasi haasteita tai murheita? Miten sinä voit?

Tule juttelemaan työntekijän kanssa tiistaisin klo 18-20 välillä nettisivujen iltachatissa. Noin 15-29-vuotiaille tarkoitettu iltachat pidetään tiistaisin klo 18-20. Silloin olemme varautuneet kuuntelemaan erityisesti nuorten huolia ja vastaamaan kysymyksiin.

Chat-ikkuna on auki myös päivisin, joten voit olla yhteydessä milloin vain. Löydät sen nettisivujemme oikeasta alareunasta aina silloin, kun päivystäjä on paikalla.

Avoin chat mielenterveysomaisille

Oireileeko läheisesi psyykkisesti? Kaipaisitko itse tukea omaan tilanteeseesi? Haluaisitko keskustella samassa elämäntilanteessa olevien ihmisten kanssa?

Uudenmaan FinFami järjestää keskiviikkoisin klo 17-19 kaikille avoimen chatin Tukinetissä. Chat on siis tarkoitettu kaikille asuinpaikasta riippumatta. Lisätietoja: https://tukinet.net/teemat/avoin-chat-mielenterveysomaisille-keskiviikkoisin-klo-17-19/ryhmachatit/

Isächat

Vertaistukichat isille, joiden puolisolla tai lapsella on mielenterveys- tai päihdeongelma. 

Tuntuuko, että jaksaminen ja voimavarat ovat vähissä? Onko haasteita puolison tai lapsien kanssa? Mietityttääkö muut mielenterveyteen tai päihteisiin liittyvät asiat?

Maanantaisin 11.5. ja 18.5 klo 18-20 ja ryhmää todennäköisesti jatketaan tästäkin eteenpäin. Ryhmä on kaikille isille avoin ja maksuton. IsäChat järjestetään Tukinetissä:
https://tukinet.net/teemat/isachat/ryhmachatit/

Lisäapuja isille: https://www.finfamipirkanmaa.fi/itua-hanke/

Muut verkkovertaisryhmät

Olemme toteuttamassa myös muita ryhmiä verkossa ja tarjolle on tulossa ryhmiä myös muiden FinFamin alueyhdistysten toteuttamina. Ilmoitamme täällä lisää myös niistä.

Valtakunnallisia ryhmiä päivitetään myös FinFamin keskusliiton sivuille: https://finfami.fi/verkkoryhmat/

Yleisöluennot

Yleisöluentoja on koottuna FinFamin keskusliiton sivuilla. Sieltä löytyy tulevia lähetyksiä ja vanhoja tallenteita. Kannattaa tutustua: https://finfami.fi/verkkoluennot/

Keskustele ammattilaisen kanssa vapaamuotoisemmin

Oletko huolissasi läheisestäsi? Vaikuttaako läheisesi mielenterveys- tai päihdeongelma omaan jaksamiseesi? Etsitkö keinoja arjen sujuvoittamiseen?

Voit olla yhteydessä suoraan koulutettuun henkilökuntaamme puhelimella, sähköpostilla ja Whatsappilla.

Nuoret ja nuoret aikuiset

 • 040 544 3139 / sari.nurminen@finfamipirkanmaa.fi / Snapchat: sarifinfami
 • Nuorten iltachat nettisivuillamme tiistaisin klo 18-20. Chat-ikkuna näkyy sivujemme oikeassa alalaidassa.

Lasten ja nuorten vanhemmat

Lapsiperheiden puolisot, joiden kumppanilla on mielenterveys- tai päihdeongelmia

Isät, joiden puolisolla tai alle 30-vuotiaalla on mielenterveys- tai päihdeongelmia

Iäkkään läheisen mielenterveydestä huolestuneet

Mistä saada apua kriisin keskellä?

Tampereen kaupunki on koonnut sivuilleen nipun tahoja, joista saa apua näin koronavirusepidemian aikaan. Osa mainituista tahoista tekee työtä koko Pirkanmaan alueella ja osa myös valtakunnallisesti.

Kriisin keskellä ei tarvitse jäädä yksin: https://www.tampere.fi/tampereen-kaupunki/ajankohtaista/tiedotteet/2020/04/02042020_6.html

Tuolta löytyy kerättynä esimerkiksi verkossa ja puhelimitse apua tarjoavia tahoja.

Mistä lapsiperhe voi saada apua koronavirusepidemian aikaan?

Tampereen kaupunki on koonnut sivuilleen perheille ja lapsiperheille suunnattuja tahoja, jotka tarjoavat apua myös poikkeustilanteen aikana. Osa mainituista tahoista tekee työtä koko Pirkanmaan alueella ja osa myös valtakunnallisesti.

LINKKI: https://www.tampere.fi/sosiaali-ja-terveyspalvelut/terveyspalvelut/koronavirus/tukea-lapsiperheille-poikkeusaikana.html

Tuolta löytyy linkkejä mm. keskusteluapuun arjen sujumisesta, lasten koulunkäyntiin liittyviin asioihin, vanhemmuuteen ja parisuhteeseen, toimeentuloon jne.

Luettavaa

Uusin Labyrintti-lehti on julkaistu. Siinä on hyvää asiaa mm. lapsiomaisista ja nuorista hoivaajista.

Lehteä pääsee lukemaan myös sähköisenä: http://epaper.fi/read/5643/X4Lr6wFv

Muut tilaisuudet

Olemme joutuneet perumaan tilaisuuksia ja tapahtumia kokoontumiskiellosta johtuen. Ilmoitamme tässä uusista ajankohdista, jotka ovat vielä alustavia. Seuraamme tilannetta ja lykkäämme tilaisuuksia niin pitkälle, että kokoontuminen on taas mahdollista ja turvallista.

Jäsenilta ja vuosikokous

ilmoitamme uuden ajankohdan mahdollisimman pian

Pin It on Pinterest